Garden therapy – Η κηποτεχνία ως εργοθεραπευτικό μέσο

Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση: “όταν όλα σου πάνε στραβά, φύτευε φράουλες”;
Μη θεωρήσετε ότι οι φράουλες έχουν τίποτα μαγικές ιδιότητες, όχι…αλλού είναι το κλειδί, στη λέξη “φύτευε”, σ’ αυτήν εστιάστε!
  Η χειρωνακτική εργασία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εκτόνωσης του άγχους, μιας συναισθηματικής κατάστασης εξαιρετικά δυσάρεστης για κάθε άνθρωπο. Όταν δε η χειρωνακτική εργασία συνδυαστεί με τον καθαρό αέρα, τότε τα ευεργετικά αποτελέσματα στη διάθεσή μας, αυξάνονται. Άλλωστε το κλάδεμα, το σκάλισμα και το ξεχορτάριασμα είναι οι πιο καλοί τρόποι για θετική αντιμετώπιση και οριστική απαλλαγή από το άγχος.
  Για όσους λοιπόν, δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ένα σπίτι στην εξοχή, μπορούν κάλλιστα να έχουν την εξοχή στο σπίτι τους δημιουργώντας τον κήπο ή το μπαλκόνι της προτίμησής τους.
  Η ενασχόληση με το χώμα και όλες οι υπόλοιπες απαιτούμενες εργασίες για την περιποίηση των φυτών και των λουλουδιών, σας επιτρέπουν να βρεθείτε μόνοι σας με τον εαυτό σας, βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων, σας προσφέρουν γαλήνη και καλλιεργούν το αίσθημα της ελπίδας. Επιπλέον, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση εξαιτίας της άμεσης σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στο σχήμα: {Προσπάθεια-κόπος= άνθηση-καρποφορία}.
Με λίγα λόγια…έτσι νιώθουμε περισσότερο χρήσιμοι και ικανοί.
  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δομές οι οποίες φιλοξενούν ανθρώπους με αναπηρία (κινητικά προβλήματα, ψυχικές νόσους κ.α), επιλέγουν να εντάσσουν στα θεραπευτικά τους προγράμματα εργαστήρια κηπουρικής! Η ενασχόληση με την κηποτεχνία θεωρείται μία από τις καλύτερες μορφές εργασιοθεραπείας. Μπορεί να προσφέρει δράση, κοινωνικότητα, ενθάρρυνση για πρωτοβουλία Δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν παιδιά και γονείς, να μάθουν ένα χόμπι και γιατί όχι μια τέχνη. Προσφέρει μάθηση για τα στοιχεία που απαρτίζουν το φυσικό περιβάλλον και για τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος. Επιπλέον μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες όπως μαγειρική(λαχανόκηπος, αρωματικά φυτά και βότανα),σχέδιο και σκίτσο και μικροκατασκευές (φραχτάκια, μονοπάτια)
  “Χτίστε” ή καλύτερα “φυτέψτε” μια αμφίδρομη σχέση με τα φυτά και τα λουλούδια σας μέσα από την οποία μπορείτε να τους προσφέρετε φροντίδα και εκείνα να σας γεμίσουν ευχαρίστηση ικανοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις σας. Την όρασή σας με το χρώμα τους, την όσφρησή σας με το άρωμά τους, την αφή σας με το σχήμα τους και την υφή τους, την ακοή σας με το θρόισμα τους και τη γεύση σας με τους καρπούς τους.
  Ξεκινήστε να απομακρύνετε κάθε αρνητική σκέψη που σας πλημμυρίζει με άγχος και σας καταβάλλει. Όπως τα λουλούδια του κήπου μας έτσι και τα συναισθήματά μας χρειάζονται φροντίδα και αγάπη. Ο κήπος των συναισθημάτων μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και η προσεκτική καλλιέργειά του είναι ένα γοητευτικό ταξίδι.
  Εξαιτίας της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας, της ανεβασμένης θερμοκρασίας και της μεγαλύτερης διάρκειας της ημέρας, αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό μας.
Τι είναι οι ενδορφίνες; Έχουν χαρακτηριστεί και ως “οι ορμόνες της ευτυχίας” και αυτό γιατί οι κύριες δράσεις τους είναι η μείωση του άγχους και η αναλγησία.
  Βγείτε λοιπόν από το σπίτι, μετατρέψτε το κήπο ή το μπαλκόνι σας στο προσωπικό σας καταφύγιο και όταν είστε έτοιμοι, συστήστε τον σε ανθρώπους με τους οποίους αγαπάτε να μοιράζεστε μαζί τους ότι σας ευχαριστεί.
Ακόμα και τις δικές σας φράουλες!