Κηπουρολόγιο

 

Το χιόνι στον κήπο μας είναι ωφέλιμο γιατί λειτουργεί μονωτικά, αρκεί να ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Είναι επικίνδυνο αν γίνει πάγος ή αν προκληθούν ζημιές από το βάρος του.  Γι’αυτό αρχικά θα πρέπει να το τινάξουμε με κοντάρι από τα δένδρα. Αν σπάσουν κάποια κλαδιά καλό είναι να μην κλαδευτούν όσο επικρατεί παγετός αλλά να περιμένουμε θερμότερες μέρες.
Στον καλυμένο με χιόνι χλοοτάπητα αποφέυγουμε όσο το δυνατόν να περπατάμε πάνω, καθαρίζουμε το χιόνι με τη σκούπα που μαζέυουμε τα φύλλα και ποτίζουμε για να λιώσει.

  • Σκαλίζουμε τακτικά το χώμα για να αερίζονται τα παρτέρια με τα εποχιακά ανθοφόρα και αφαιρούμε τα νεκρά φύλλα.
  • Δεν λιπαίνουμε και δεν ποτίζουμε τους κάκτους και τα παχύφυτα.
  • Μπορούμε να σπείρουμε στο λαχανόκηπό μας σπανάκι, μπιζέλια, καρότα, πράσσα, μαρούλια και σέσκουλα.
Φυτεύουμε βολβούς κρεμμύδι και σκόρδο

Φυτεύουμε βολβούς κρεμμύδι και σκόρδο

Βολβούς κρεμμύδι και σκόρδο φυτεύουμε τον Φεβρουάριο για να το συγκομίσουμε ξερό το καλοκαίρι. Η φύτευση γίνεται σε βραγιές με απόσταση 20-30 εκατοστά μεταξύ τους και σε βάθος 3-4 εκατοστά. Μέσα στην ίδια βραγιά, η απόσταση των φυτών πρέπει να είναι 10-15 εκατοστά.
Μεταφυτεύουμε κάκτους και παχύφυτα

Μεταφυτεύουμε κάκτους και παχύφυτα

Είναι η κατάλληλη εποχή να μεταφυτεύσουμε κάκτους και παχύφυτα.

Τι προσέχουμε:
Χρησιμοποιούμε ειδικό υπόστρωμα για κάκτους.
Σε κάκτους με αγκάθια φοράμε ειδικά γάντια και αν δεν έχουμε, τυλίγουμε τον κάκτο με ένα κομμάτι διπλωμένης εφημερίδας.
Προσέχουμε να μην βλάψουμε τη ρίζα του φυτού.
Έλεγχος τα εργαλεία

Έλεγχος τα εργαλεία

Αυτό το μήνα ένας καλός κηπουρός ελέγχει τα εργαλεία του και προετοιμάζεται για την άνοιξη. Σκαλιστήρι, φτυάρι, ψαλίδι μπορντούρας και κυρίως το κλαδευτήρι που πρέπει να ‘ναι κοφτερό. Μια αλοιφή κλαδέματος θα είναι χρήσιμη αυτό το μήνα.
Κλαδέματα στο τέλος του χειμώνα

Κλαδέματα στο τέλος του χειμώνα

Στο τέλος του μήνα και αφού περάσει ο κίνδυνος όψιμου παγετού, είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές, τα φυλλοβόλα δένδρα και θάμνους τις ελιές και τα οπωροφόρα μας.
Τα μόνα φυτά που δεν πρέπει να κλαδέψουμε είναι αυτά που έχουν πολύ πρώιμη ανθοφορία όπως τσιντώνιες, φορσύθειες, αζαλέες, μανώλιες, χειμωνανθός, βιβούρνο εύοσμο.
Καιρός για νέα φυτά

Καιρός για νέα φυτά

Η άνοιξη ήρθε και είναι η κατάλληλη εποχή να ‘πρασινίσουμε’ το μπαλκόνι μας. Φυτά με λουλούδια και αρώματα, μικρά κωνοφόρα φουντωτοί θάμνοι και βότανα θα καλωσορίσουν την άνοιξη

Τι προσέχουμε:
Επιλέγουμε φυτά που ταιριάζουν στη θέση που θέλουμε να τα βάλουμε και στις συνθήκες που επικρατούν. Μπορεί να μας αρέσει πολύ η γαρδένια για παράδειγμα αλλά δεν θα είναι ποτέ όμορφη σ’ένα σημείο που δεν έχει καθόλου σκιά.

Λίπανση οπωροφόρων

Λίπανση οπωροφόρων

Λιπαίνουμε τα οπωροφόρα μας με αζωτούχα λιπάσματα στην αρχή της βλάστησής τους, και ραντίζουμε προληπτικά με χαλκούχα σκευάσματα.
Ο λαχανόκηπός μας

Ο λαχανόκηπός μας

Τον Μάρτιο σπέρνουμε στο λαχανόκηπό μας τα περισσότερα είδη λαχανικών. Μαρούλια, καρότα, μελιτζάνες, σπανάκι, σπαράγγια, ρεπάνι και πατζάρι και όλα σχεδόν τα αρωματικά σπέρνονται αυτό το μήνα.
Το φυτό του μήνα

Το φυτό του μήνα

Η Φυλλοβόλα μανώλια ανθίζει στις αρχές του Μάρτη πάνω σε γυμνά κλαδιά. Είναι ένας μεγάλος θάμνος που θα δώσει μια ιδιαίτερη πινελιά στον κήπο σας. Επιλέξτε ανάμεσα σ’αυτές που έχουν ροζ ή σκούρα μωβ λουλούδια.
Ανοιξιάτικοι βολβοί

Ανοιξιάτικοι βολβοί

Φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς που θ’ανθίσουν το καλοκαίρι. Μια τεράστια ποικιλία από νταλιές, ίριδες, αμαρυλίδες και φυσικά φρέζιες φυτεύονται τώρα.
Αρδευτικά Δίκτυα

Αρδευτικά Δίκτυα

Είναι καιρός να βάλουμε ξανά σε λειτουργία το αρδευτικό μας δίκτυο και να κάνουμε έναν προσεκτικό έλεγχο. Με το σωστό πότισμα τα φυτά μας θα γίνουν πιο ανθεκτικά σε ενδεχόμενες ασθένειες και θα αναπτυχθούν το μέγιστο δυνατό.
Κλάδεμα κωνοφόρων

Κλάδεμα κωνοφόρων

Αν χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης στα κωνοφόρα μας (πεύκα, έλατα, λεύλαντ, λεμονοκυπάρισσα, κέδροι) είναι η κατάλληλη εποχή. Ελαφριά κλάδέματα σε σχηματισμένα φυτά ή ομοιόμορφους κώνους θα βελτιώσουν την αισθητική τους εμφάνιση και θα τα βοηθήσουν ν’αναπτυχθούν καλύτερα. Επίσης, προληπτικοί ψεκασμοί με μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα θα βοηθήσουν τα φυτά σας να παραμείνουν υγειή.
Ψέκασμα ελιάς

Ψέκασμα ελιάς

Ψεκάζουμε τις ελιές με χαλκούχο σκεύασμα για να τις προστατεύσουμε από μυκητολογικές προσβολές.
Λιπάσματα

Λιπάσματα

Αυτό το μήνα τα φυτά ξυπνάνε, αρχίζουν να αναπτύσονται μετά το χειμερινό λήθαργο και έχουν ανάγκη από θρεπτικά. Εφόσον έχουν περάσει οι παγετοί είναι απαραίτητη η λίπανση όλου του κήπου και των γλαστρών στο μπαλκόνι.

Τι προσέχουμε:
Το λίπασμα σε κόκκους εφαρμόζεται στις συνιστώμενες δόσεις, οι υπερβολές μπορεί να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Απλώνουμε το λίπασμα σε μια απόσταση περιμετρικά του φυτού.
Σε εποχιακά φυτά σε γλάστρες και σε φυτά εσωτερικού χώρου είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται υγρά λιπάσματα που απορροφούνται με το νερό του ποτίσματος.

Μεταφορά φυτών

Μεταφορά φυτών

Από τις σκάλες..στο μπαλκόνι

Φυτά που απλώς ξεχειμώνιαζαν στο σπίτι σας ενώ συνήθως κατοικούν στο μπαλκόνι σας είναι καιρός να ετοιμάζονται για μετακόμιση. Πριν τα μεταφέρετε, αρχίστε να τα αφήνετε έξω για λίγες ώρες κάθε ημέρα, σταδιακά αυξάνοντας το χρόνο που μένουν έξω ώστε να συνηθίσουν την αλλαγή του περιβάλλοντος.

Ο λαχανόκηπός μας

Ο λαχανόκηπός μας

Tον Απρίλιο στο λαχανόκηπό μας σπέρνουμε φασολάκια (όλες τις ποικιλίες), μαρούλια, κολοκυθάκια, αγγούρια, τομάτες, μελιτζάνες, αγκινάρες, μαϊτανό, σέλινο και άνιθο, φοινόκιο, καρπούζια, πεπόνια και πατάτες.
Αφαίρεση ανθών

Αφαίρεση ανθών

Αφαιρούμε τα λουλούδια από τα φυτά που ολοκληρώθηκε η ανθοφορία τους για να βοηθήσουμε την ανάπτυξή τους. Τα άνθη θα γίνουν καρποί που θα ‘κλεψουν’ την ενέργεια του φυτού και θα το εμποδίσουν να αναπτύξει φυλλική επιφάνεια.
Το φυτό του μήνα

Το φυτό του μήνα

Πασχαλιά

Η πασχαλιά είναι ανθοφόρος θάμνος με μωβ, ροζ ή λευκά λουλούδια πολύ αρωματικά.  Κλαδέψτε τώρα τις πασχαλιές σας που βρίσκονται σε ανθοφορία, έτσι θα γεμίσετε τα βάζα σας με πανέμορφα λουλούδια και θ’ ανανεώσετε τα φυτά σας.

Φρούτα του δάσους

Φρούτα του δάσους

Αυτό το μήνα πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα τα φρούτα του δάσους με παράχωμα των καταβολάδων, μεταφέροντας χώμα γύρω από τη βάση του φυτού σε πάχος περίπου 20 εκατοστών.
Αμπέλια και ψεκασμός

Αμπέλια και ψεκασμός

Προληπτικά ψεκάζουμε τα αμπέλια ενάντια στον περονόσπορο και το ωϊδιο.
Γκαζόν

Γκαζόν

Σπορά νέου γκαζόν, εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα ή επανασπορά του ήδη υπάρχοντος ευνοείται αυτό το μήνα. Ειδικά αν πρόκειται για αγριάδα ή διχόνδρα.

Τι προσέχουμε:
Μην ξεχνάτε μετά τη σπορά να εφαρμόζετε εντομοκτόνο εδάφους για τα μυρμήγκια. Τις πρώτες μέρες θα χρειαστούν συχνά ποτίσματα, για να φυτρώσει ο σπόρος. Σε περίπτωση που σπέρνουμε αγριάδα με το χέρι, επειδή ο σπόρος είναι μικροσκοπικός και πολύ ελαφρύς, τον ανακατέθουμε με άμμο για να ‘βαρύνει’ και να μπορούμε να σπέρνουμε ομοιόμορφα.

Προληπτικοί ψεκασμοί

Προληπτικοί ψεκασμοί

Προληπτικός ψεκασμός κατά του τετράνυχου

Αυτό το μήνα και εφόσον οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 20 βαθμούς είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε τους προληπτικούς ψεκασμούς για τετράνυχο. Τέτοιοι ψεκασμοί θα επαναληφθούν κάθε μήνα εφόσον δεν υπάρχει προσβολή. Σε περίπτωση προσβολής ο ψεκασμοί είναι αναγκαίο να γίνονται συχνότερα και πάντα ανάλογα με τον τύπο του σκευάσματος που χρησιμοποιούμε.

Ο λαχανόκηπός μας

Ο λαχανόκηπός μας

Έτοιμοι να φυτέψουμε καλοκαιρινά λαχανικά

Αυτό το μήνα φυτεύουμε τα λαχανικά που έχουμε σπείρει στο έδαφος ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά.( Τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια κ.α.). Θυμηθείτε ότι οι τομάτες και οι αγγουριές θα χρειαστούν υποστύλωση για να προμηθευτείτε καλάμια.
Μπορείτε να βάλετε ανάμεσα στα λαχανικά σας βασιλικό και κατηφέ για βιολογική προστασία από επιβλαβή έντομα. Αν παρουσιαστεί έντομο που τρώει τα φύλλα από τα λαχανικά ή τα βότανα σας μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και με βιολογικό εντομοκτόνο  Για μεγαλύτερες αποδόσεις και πιο γόνιμο έδαφος βάλτε κοπριά στον λαχανόκηπό σας. Θα χρειαστείτε 50kg / 100m².

Πότισμα του χλοοτάπητα

Πότισμα του χλοοτάπητα

Ρυθμίζουμε την συχνότητα και την ποσότητα ποτίσματος στον χλοοτάπητα για τις καλοκαιρινές συνθήκες, κουρεύουμε συχνότερα και εντείνουμε τα ξεβοτανίσματα.

Τι προσέχουμε:
Ποτίζουμε νωρίς το πρωϊ ή αργά το απόγευμα και δεν κουρεύουμε πολύ χαμηλά.

Λίπασμα ανθοφορίας

Λίπασμα ανθοφορίας

Τα ανθοφόρα φυτά σας θα χρειαστούν λίπασμα ανθοφορίας.

Εφαρμόστε με το πότισμα υγρό λίπασμα για να το προσλάβουν πιο γρήγορα και για να αποτρέψουμε εγκαύματα.

Η μηλιά και η αχλαδιά

Η μηλιά και η αχλαδιά

Αραιώνουμε τους καρπούς μηλιάς και αχλαδιάς όταν αποκτήσουν μέγεθος καρυδιού, για να πάρουμε μεγαλύτερη παραγωγή.
Μεταφυτεύοντας φοινικοειδή

Μεταφυτεύοντας φοινικοειδή

Μεταφυτεύουμε τα φοινικοειδή είτε από γλάστρα στον κήπο είτε από τη μία θέση στην άλλη. Προσέχουμε το φυτό να βγει με ακέραιη την μπάλα χώματος και προσθέτουμε στο λάκκο που έχουμε ανοίξει τύρφη εμπλουτισμένη και ποταμίσια άμμο. Για να μην τραυματιστεί η καρδιά του φοινικοειδούς δένουμε τα φύλλα ψηλά.

Τι προσέχουμε:
Μετά τη μεταφύτευση και για διάστημα περίπου 6 μηνών στηρίζουμε με πασσάλους το φυτό. Τον πρώτο καιρό μετά τη μεταφύτευση ποτίζουμε καλά το φυτό και καλό θα είναι να κόψουμε και μερικά φύλλα για να ελαττώσουμε την διαπνοή.

Ψεκασμός της ελιάς

Ψεκασμός της ελιάς

Ξεκινάμε τους ψεκασμούς για δάκο της ελιάς. Ο δάκος είναι ο κύριος εχθρός της ελιάς και τώρα κάνει την εμφάνισή του. Υποβαθμίζει τον καρπό και ταλαιπωρεί το φυτό. Αρχικά μπορούμε να ελέγξουμε τον πληθυσμό με δακοπαγίδες και να ψεκάσουμε μόνο αν είναι απαραίτητο.
Φυτεύουμε τροπικά φυτά

Φυτεύουμε τροπικά φυτά

Αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη να προμηθευτούμε διάφορα πανέμορφα τροπικά φυτά για τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψουμε μία μπανανιά, μια στερλίτσια (το πουλί του παραδείσου), μία μανδεβίλλα ή κάποιο άλλο τροπικό φυτό που θα δώσει μια άλλη νότα στο μπαλκόνι μας. Είναι προτιμότερο αυτά τα φυτά να φυτεύονται σε γλάστρες και όχι κατευθείαν στο χώμα για να μπορούμε το χειμώνα να τα μεταφέρουμε σε προστατευμένες θέσεις ή να τα σκεπάζουμε.
Ο βασιλικός

Ο βασιλικός

Ο βασιλικός, αρωματικός και γευστικός!

Ένα από τα πλέον αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ειδικά στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και κήπους. Ο βασιλικός ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο. Αυτή την εποχή καλό είναι τον προμηθευτείς έτοιμο σε γλάστρα, γιατί η σπορά του γίνεται νωρίς την άνοιξη, ενώ η μεταφύτευσή του Απρίλιο-Μάιο.

Δε χρειάζεται πολύ μεγάλη φροντίδα. Απλώς απαιτεί φως, χωρίς να είναι εκτεθειμένος απευθείας στον ήλιο, ο οποίος μαραίνει τα φύλλα του. Αγαπά το δροσερό έδαφος, γι’ αυτό και πρέπει να ποτίζεται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση. Καλό θα ήταν να τον βοηθάμε και με ελαφριά λιπάσματα. Κορυφολογούμε τον βασιλικό περίπου κάθε 20 μέρες για να αποτρέψουμε το σχηματισμό σπόρων που θα εξαντλήσουν το φυτό.  Επίσης, όταν συλλέγεις φύλλα για κατανάλωση, καλύτερα να κόβεις τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.

Λίπανση

Λίπανση

Λιπαίνουμε όλο τον κήπο όσο ακόμα οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές. Εφαρμόζουμε σύνθετο λίπασμα στο γκαζόν και στα φυτά μας, ενισχύουμε τα καρποφόρα μία τελευταία φορά πριν τους καύσωνες του καλοκαιριού.
Καρποφόρα

Καρποφόρα

Αφαιρούμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς, από τα καρποφόρα για να μην αποτρέψουμε την υπερβολική βλαστική ανάπτυξη και να ενισχυθεί η καρποφορία.
Mέτρα οικονομίας στο νερό

Mέτρα οικονομίας στο νερό

Λαμβάνουμε μέτρα για οικονομία στο νερό. Αυτό το μήνα τα φυτά μας λογω θερμοκρασιών έχουν ανάγκη αρκετά ποτίσματα. Μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο, κόπο και χρήματα με μερικές απλές διαδικασίες.

1. Σκαλίζουμε την επιφανιακή κρούστα του εδάφους
2. Καλύπτουμε το έδαφος με υλικά εδαφοκάλυψης (βότσαλα, φλοιό πεύκου ή κομμένα χόρτα) για να μειώσουμε τη διαπνοή.
3. Ποτίζουμε το πρωϊ ή το απόγευμα, όταν δεν έχει αυξηθεί ακόμα η θερμοκρασία για να μειωθεί η εξάτμιση
4. Τα φυτά σε γλάστρες τα ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα τους είναι στεγνό.
5. Δε λιπαίνουμε με αζωτούχα λιπάσματα όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
6. Με σωστή εγκατάσταση συστήματος ποτίσματος με σταγόνες εξοικονομούμε νερό.
7. Ελέγχουμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για διαρροές.
8. Δεν ψεκάζουμε τα φύλλα των φυτών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
9. Κουρεύουμε χαμηλά τον χλοοτάπητα και περιορίζουμε τη λίπανση.

Φεύγουμε διακοπές. Και τα φυτά μας;

Φεύγουμε διακοπές. Και τα φυτά μας;

Λύσεις
• ειδικό αρδευτικό σύστημα για μπαλκόνια με σωλήνες λεπτούς και λευκούς που δεν φαίνονται, ένας προγραμματιστής πολύ εύκολος στη χρήση
• ειδικό τζέλ που φυλακίζει την υγρασία και την αποδεσμεύει όποτε το φυτό την έχει ανάγκη
• γεμίστε μπουκάλια και προσαρμόστε τα στα ειδικά μπέκ που αφήνουν μικρές ποσότητες νερού να στάξει στο χώμα

Φροντίδες
• καθαρίστε τα ζιζάνια που κλέβουν το νερό από τα φυτά
• σκαλίστε λίγο το χώμα για να απορροφά την υγρασία καλύτερα
• στρώστε φλοιό πεύκου και βότσαλα στην επιφάνεια για να εμποδίζεται η εξάτμιση
• τραβήξτε τις γλάστρες τη μία κοντά στην άλλη ώστε να εκμεταλλεύεται το ένα την εξάτμιση του άλλου

Συμπληρώνουμε με χώμα

Συμπληρώνουμε με χώμα

Σε όλες τις γλάστρες έχει μειωθεί αισθητά το χώμα από τα συχνά ποτίσματα του καλοκαιριού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να συμπληρωθεί χώμα σε όλες τις γλάστρες για να αναπτυχθούν τα φυτά το φθινόπωρο. Επιλέξτε μία εμπλουτισμένη τύρφη για όλες τις γλάστρες και μην ξεχνάτε ότι τα οξύφιλλα θα χρειαστούν ειδική όξινη τύρφη.
Ταλαιπωρημένα φυτά

Ταλαιπωρημένα φυτά

Φροντίζουμε ιδιαίτερα τα φυτά αυτά που υπέφεραν από τη ζέστη και αυτά που έμειναν απότιστα στη διάρκεια των διακοπών. Τα φυτά που έμειναν καιρό απότιστα και ταλαιπωρήθηκαν αρχικά, ψεκάζουμε τα φύλλα με καθαρό νερό ή τα καθαρίζουμε με μαλακό σφουγγάρι. Κάνουμε ένα καλό και πλούσιο πότισμα. Αφαιρούμε όλα τα ξερά φύλλα και κλαδιά και καταπολεμούμε τυχόν έντομα που τα έχουν προσβάλλει. Αφαιρούμε όλα τα ζιζάνια που έχουν αναπτυχθεί στις γλάστρες και τέλος λιπαίνουμε ελαφρά με πότισμα ή διαφυλλικά.
Φθινοπωρινά λαχανικά

Φθινοπωρινά λαχανικά

Στα μέσα του μήνα θα είναι διαθέσιμα έτοιμα φυτά από τα φθινοπωρινά λαχανικά. Ετοιμάστε το λαχανόκηπό σας, εμπλουτίστε το χώμα σας με κοπριά (50 κιλά καλά χωνεμένης κοπριάς για 100 τετραγωνικά) και σχεδιάστε το λαχανόκηπό σας.

Τι προσέχουμε:
Φυτέψτε τα φυτά σας σταδιακά για να έχετε κλιμακούμενη συγκομιδή.
Λάβετε υπόψη σας ποια φυτά συγκαλλιεργούνται για να επωφελούνται αμοιβαία.

Μπρόκολο: Καλλιεργείται για τα άνθη του που εμφανίζονται στις μασχάλες των φύλλων του. Έχει μικρή αντοχή στον παγετό γι ‘αυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες καλό είναι να σκεπάζονται οι κεφαλές με φύλλα. Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και υγρά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-100εκ. Μεταξύ των γραμμών και 50-70εκ επί των γραμμών. Οι κεφαλές συγκομίζονται νωρίς και αφού κοπεί η κεντρική κεφαλή αναπτύσσονται μικρότερες σε δευτερεύοντες βλαστούς.

Κουνουπίδι: Καλλιεργείται για το τεράστιο άνθος του. Έχει μικρή αντοχή στον παγετό γι ‘αυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες καλό είναι να σκεπάζονται οι κεφαλές με φύλλα. Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και υγρά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-100εκ. Μεταξύ των γραμμών και 50-70εκ επί των γραμμών. Οι κεφαλές συγκομίζονται πριν μεγαλώσουν πολύ γιατί υποβαθμίζονται.

Λάχανο: Λαχανικό που καλλιεργείται από το φθινόπωρο ως την άνοιξη για την κεφαλή του. Φυτεύεται σε αποστάσεις 40-60εκ επί των γραμμών και 60-80εκ μεταξύ των γραμμών. Είναι αναγκαίο τα ποτίσματα να γίνονται κανονικά για ν’ αποφευχθεί το σκάσιμο των κεφαλών. Άλλες εργασίες που χρειάζονται είναι τα βοτανίσματα και ελαφρά σκαλίσματα για τον αερισμό του εδάφους. Το φυτό αντέχει στο ψύχος μέχρι -7ºC.

Βολβοί. Φυτεύουμε τώρα, θα τους χαρούμε την άνοιξη!

Βολβοί. Φυτεύουμε τώρα, θα τους χαρούμε την άνοιξη!

Βολβοί, ανοιξιάτικης ανθοφορίας!

 Αυτή είναι  η καλύτερη εποχή  να φυτέψουμε βολβούς ανοιξιάτικης άνθησης, όπως  Ανεμώνη, Τουλίπα, Ίριδα, Φρέζια, Λίλιουμ, Νεραγκούλα, Νάρκισσο, Υάκινθο κ.α. Στο  garden center Βασιλειάδη  θα βρείτε τις καλύτερες ποικιλίες βολβών και πολλές συμβουλές για να μάθετε πως θα τους φροντίσετε ώστε να γεμίσουν με τα λουλούδια τους, τον κήπο η την βεράντα  σας την  άνοιξη.
Θα σας δώσουμε όμως  και μερικές απλές συμβουλές για αυτούς.  Πρώτα από όλα να θυμάστε πως τους βολβούς τους φυτεύουμε πάντα με το πρώτα κρύα, όταν ακόμη το χώμα παραμένει ζεστό. Καθώς έρχεται ο χειμώνας οι βολβοί περνούν στην περίοδο του ύπνου και “ξυπνούν” όταν οι πρώτες ζέστες την άνοιξης εμφανίζονται,  Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση; Να τοποθετηθούν στο σωστό βάθος  και το κάτω μέρος τους να ακουμπά καλά το χώμα γιατί εκεί είναι οι ρίζες τους. Αν θέλουμε να έχουν σταδιακή άνθηση και αντοχή τους φυτεύουμε αφήνοντας  να μεσολαβήσει  τουλάχιστον μια εβδομάδα μεταξύ των φυτεύσεων, ενώ  για να βάλουμε πολλά  είδη  στο ίδιο παρτέρι παίρνουμε υπ’ όψη μας το ύψος και τους συνδυασμούς των χρωμάτων τους. Οι βολβοί απαιτούν καλή αποστράγγιση του εδάφους. Όταν τους φυτεύουμε είναι καλό να τοποθετούμε στο σημείο μια χούφτα χαλίκι και να φυτεύουμε το φυτό στη συνέχεια. Επίσης δεν ξεχνάμε πως ευδοκιμούν όταν τρέφονται καλά για αυτό εμπλουτίζουμε  το χώμα με κομπόστ και οργανικό λίπασμα.

Η φθινοπωρινή φροντίδα του χλοοτάπητα!

Η φθινοπωρινή φροντίδα του χλοοτάπητα!

Επανασπορά
Αυτή είναι επίσης κατάλληλη περίοδος  να επανασπορά του χλοοτάπητα. Διαλέγουμε το σπόρο ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, το διαθέσιμο νερό και τον ήλιο που βλέπει το χώρο μας.
Η σπορά αυτή λόγω εποχής θα σας γλιτώσει από τα πολλά ποτίσματα που χρειάζεται το γκαζόν για να φυτρώσει, αφού οι θερμοκρασίες ευνοούν την υγιή ανάπτυξη του.
Σημαντικό είναι να διανείμουμε το σπόρο ομοιόμορφα σε  όλη την επιφάνεια και να φροντίσουμε ο σπόρος, να μπει λίγο κάτω από το χώμα. Στην αρχή ποτίζουμε τακτικά ώστε το χώμα να παραμείνει υγρό και μειώνουμε  τα ποτίσματα, αφού φυτρώσει ομοιόμορφα.

Σωστή λίπανση

Για την ισορροπημένη ανάπτυξη του χλοοτάπητα πρέπει πάντα να ξέρουμε πως  απαραίτητη είναι η σωστή διατροφή και  συντήρησή του. περισσότερα
Το φθινόπωρο συνεχίζονται οι λιπάνσεις  που δίνουν  στο έδαφος όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως άζωτο, κάλιο και φώσφορο ενισχύοντας το ριζικό σύστημα του χλοοτάπητα.
Οι γεωπόνοι και οι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για το δικό σας χλοοτάπητα και θα αναλάβουν τη περιποίηση του, αν επιλέξετε ένα από τα νέα προγράμματα φροντίδας και συντήρησης κήπου, του garden center Βασιλειάδη.

Αερισμός
Η λίπανση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Τώρα το φθινόπωρο απαιτείται και ο αερισμός των ριζών. Είναι απαραίτητη εργασία και πρέπει να σας εξηγήσουμε το γιατί.
Το γκαζόν φύεται συνήθως σε χώμα που δεν είναι επαρκώς αμμώδες, επομένως πολύ μικρή ποσότητα αέρα φτάνει στις ρίζες του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αερισμός – η προσθήκη αέρα, δηλαδή – ειναι απαραίτητος για να διευκολύνει το νερό της βροχής και τον αέρα να περάσουν δυναμώνοντας το ριζικό σύστημα. Το τμήμα μας Garden Care έχει όλo τον αναγκαίο εξοπλισμό, ειδικά μηχανήματα κηπουρικής και εξειδικευμένους γεωπόνους για να αναλάβουν τον αερισμό του χλοοτάπητα στον κήπο σας.

Σκαλίσματα
Πολύ συχνά γύρω από το ριζικό σύστημα των φυτών μας παρουσιάζονται διάφορα μικρά αγριόχορτα τα οποία πολλαπλασιάζονται, ζώντας παρασιτικά εις βάρος της σωστής ανάπτυξης των φυτών μας.
Με τη διαδικασία του σκαλίσματος απομακρύνουμε τα αγριόχορτα από τον κήπο μας επιτρέποντας το φυτό μας να ανασάνει και κυρίως να προσλάβει από το έδαφος όλες τις ωφέλιμες ουσίες που θα το βοηθήσουν να παραμείνει όμορφο και υγιές Το σκάλισμα βοηθά επίσης και στην αναζωογόνηση των ξηρών εδαφών καθώς θρυμματίζει  το χώμα και ανακατεύει όλα τα θρεπτικά συστατικά που του έχουν προστεθεί με τη διαδικασία της λίπανσης. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και  να δουλεύουμε περισσότερο στα επιφανειακά στρώματα, αφού καθώς σκαλίζουμε  υπάρχει η πιθανότητα να τραυματίσουμε ανεπανόρθωτα το ριζικό σύστημα του φυτού μας.
tips
•    Μια ωραία ιδέα για να μοιάζει ο κήπος σας φυσικός είναι η  φύτευση βολβών διάσπαρτα στον χλοοτάπητα.  Για τη δική σας ευκολία προμηθευτείτε από τα φυτώρια μας το ειδικό  φυτευτήρι βολβών.
•    Μην ξεχάσετε να οργανώσετε την προστασία  αντλιών και ηλεκτροβάνας από τον παγετό.

Λίπανση των φυτών

Λίπανση των φυτών

Και μην ξεχνάτε την λίπανση των φυτών σας. Μπορεί ορισμένα φυτά να σταματούν την ανάπτυξή τους αυτήν την εποχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ριζικό τους σύστημα δεν χρειάζεται «τροφή». Εφαρμόστε τώρα, για μία φορά, πριν το χειμώνα για να αναπτυχθούν το μέγιστο δυνατό.
Σπορά χλοοτάπητα

Σπορά χλοοτάπητα

Σπορά χλοοτάπητα ψυχρόφιλων ποικιλιών ή μιγματων που περιέχουν και τέτοια είδη. Η σπορά αυτή λόγω εποχής θα σας γλιτώσει από τα πολλά ποτίσματα που χρειάζετε το γκαζόν για να φυτρώσει. Οι θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη ενός υγειούς χλοοτάπητα
Χειμερινά εποχιακά

Χειμερινά εποχιακά

Είναι καιρός ν’ ανανεώσουμε τα εποχιακά ανθοφόρα μας σε γλάστρες και στον κήπο μας. Οι πανσέδες, τα κυκλάμινα, οι έρικες, τα καλλωπιστικά λάχανα, οι πρίμουλες και τα ια (πανσεδάκια μίνι) θα κρατήσουν τον κήπο μας ανθισμένο όλο το χειμώνα.
Ελιές

Ελιές

Αφού μαζέψουμε τις ελιές και εφόσον δεν ζούμε σε περιοχή με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορούμε να κάνουμε ένα κλάδεμα ανανέωσης στα φυτά μας. Ανεξάρτητα από το αν θα κλαδέψουμε τον Νοέμβριο θα ψεκάσουμε τις ελιές με χαλκούχο σκεύασμα.
Βολβοί

Βολβοί

Είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούμε να φυτέψουμε τους βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη. Μπορούμε να φυτέψουμε τους βολβούς ανάμεσα στα χειμωνιάτικα εποχιακά μας. Αυτό το μήνα αν δεν έχουμε ανανεώσει ήδη θα φυτέψουμε ετήσια ανθοφόρα που θα δώσουν χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι μας όλο το χειμώνα.
Χλοοτάπητας

Χλοοτάπητας

Αερίζουμε τον χλοοτάπητα χρησιμοποιώντας την κατάλληλη τσουγκράνα αερισμού. Η διαδικασία αυτή θα ανανεώσει το γκαζόν αλλά τα αποτελέσματά της θα τα εκτιμήσετε στην αρχή της άνοιξης με την νέα βλάστηση.
Προετοιμασία για τον παγετό

Προετοιμασία για τον παγετό

Τυλίγουμε τα πιο ευαίσθητα φυτά με πλαστικό ή ακόμα καλύτερα με θερμοκουρτίνα. Τα φυτά που έχουν φύλλα (π.χ λεμονιές) προτιμάμε να τα τυλίγουμε με διαφανές ή λευκό υλικό για να περνάει το φώς. Τα φυλλοβόλα φυτά (όπως η βουκαμβίλια) προτιμάμε να τα τυλίγουμε με λινάτσα. Ταυτόχρονα καλύπτουμε το έδαφος γύρω από τα ευαίσθητα φυτά με κοπριά, εφημερίδες, κομμένα χόρτα, υπολείμματα κλαδέματος ή άλλα οργανικά υλικά.
Η εποχή του Αλεξανδρινού

Η εποχή του Αλεξανδρινού

Το Αλεξανδρινό ( Euphorbia pulcherrima) είναι το δημοφιλέστερο φυτό την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα κόκκινα βράκτια φύλλα του το καθιστούν μοναδικό για τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Το χειμώνα πρέπει να παραμείνει σε προστατευμένο μέρος ή μέσα στο σπίτι. Το τοποθετούμε σε σημείο φωτεινό με θερμοκρασία 15 – 16 βαθμούς. Όταν ολοκληρωθεί η άνθιση το κλαδεύουμε αφήνοντας 2-3 μάτια σε κάθε κλαδί.

Τι προσέχουμε:
Τα κλαδιά αυτού του φυτού σπάνε πολύ εύκολα οπότε είμαστε πολύ προσεκτικοί στη μεταφορά και στην μεταφύτευσή του.
Δεν πετάμε τα φύλλα και τα στελέχη του στον κάδο κομποστοποίησης γιατί περιέχουν έχουν ένα γαλακτώδες υγρό που είναι δηλητιριώδες.

Μεταφυτεύσεις

Μεταφυτεύσεις

Είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να μεταφέρουμε κάποιο φυλλοβόλο φυτό από μία θέση του κήπου σε μία άλλη, αφού τα φυτά είναι σε λήθαργο και μειώνεται ο κίνδυνος να πάθουν ‘μεταφυτευτικό σοκ’.
Αυτή την εποχή θα αγοράσετε πιθανόν φυτά που πρόσφατα έχουν βγει από το χώμα. Αυτά τα φυτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα και τη στήριξή τους.

Τι προσέχουμε:
Τα φυτά αυτά πρέπει να ποτστούν καλά μετά τη φύτευση για να δέσει το χώμα αλλά στη συνέχεια να προσεχθεί πολύ η συχνότητα και η ποσότητα του νερού που δέχονται. Αυτό γιατί οι λεπτές ρίζες τους είναι κομμένες και δεν μπορούν να απορροφήσουν νερό με αποτέλεσμα να μένει και να σαπίζει τη ρίζα. Ακόμα τα φυτά αυτά πρέπει να στηριχθούν με πάσσαλο για να μην ξεριζωθούν από πιθανό αέρα.

Χειμερινοί ψεκασμοί

Χειμερινοί ψεκασμοί

Κάνουμε τον πρώτο ψεκασμό με βορδιγάλειο πολτό μόλις χαμηλώσουν αρκετά οι θερμοκρασίες και αφού έχουν πέσει τα φύλλα από τα φυλλοβόλα φυτά. Επαναλαμβάνουμε ένα μήνα μετά. Αυτός ο ψεκασμός είναι ίσως ο πιο σημαντικός του έτους αφού δρα προληπτικά.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Το χιόνι στον κήπο μας είναι ωφέλιμο γιατί λειτουργεί μονωτικά, αρκεί να ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Είναι επικίνδυνο αν γίνει πάγος ή αν προκληθούν ζημιές από το βάρος του.  Γι’αυτό αρχικά θα πρέπει να το τινάξουμε με κοντάρι από τα δένδρα. Αν σπάσουν κάποια κλαδιά καλό είναι να μην κλαδευτούν όσο επικρατεί παγετός αλλά να περιμένουμε θερμότερες μέρες.
Στον καλυμένο με χιόνι χλοοτάπητα αποφέυγουμε όσο το δυνατόν να περπατάμε πάνω, καθαρίζουμε το χιόνι με τη σκούπα που μαζέυουμε τα φύλλα και ποτίζουμε για να λιώσει.

  • Σκαλίζουμε τακτικά το χώμα για να αερίζονται τα παρτέρια με τα εποχιακά ανθοφόρα και αφαιρούμε τα νεκρά φύλλα.
  • Δεν λιπαίνουμε και δεν ποτίζουμε τους κάκτους και τα παχύφυτα.
  • Μπορούμε να σπείρουμε στο λαχανόκηπό μας σπανάκι, μπιζέλια, καρότα, πράσσα, μαρούλια και σέσκουλα.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Φυτεύουμε βολβούς κρεμμύδι και σκόρδο

Φυτεύουμε βολβούς κρεμμύδι και σκόρδο

Βολβούς κρεμμύδι και σκόρδο φυτεύουμε τον Φεβρουάριο για να το συγκομίσουμε ξερό το καλοκαίρι. Η φύτευση γίνεται σε βραγιές με απόσταση 20-30 εκατοστά μεταξύ τους και σε βάθος 3-4 εκατοστά. Μέσα στην ίδια βραγιά, η απόσταση των φυτών πρέπει να είναι 10-15 εκατοστά.
Μεταφυτεύουμε κάκτους και παχύφυτα

Μεταφυτεύουμε κάκτους και παχύφυτα

Είναι η κατάλληλη εποχή να μεταφυτεύσουμε κάκτους και παχύφυτα.

Τι προσέχουμε:
Χρησιμοποιούμε ειδικό υπόστρωμα για κάκτους.
Σε κάκτους με αγκάθια φοράμε ειδικά γάντια και αν δεν έχουμε, τυλίγουμε τον κάκτο με ένα κομμάτι διπλωμένης εφημερίδας.
Προσέχουμε να μην βλάψουμε τη ρίζα του φυτού.
Έλεγχος τα εργαλεία

Έλεγχος τα εργαλεία

Αυτό το μήνα ένας καλός κηπουρός ελέγχει τα εργαλεία του και προετοιμάζεται για την άνοιξη. Σκαλιστήρι, φτυάρι, ψαλίδι μπορντούρας και κυρίως το κλαδευτήρι που πρέπει να ‘ναι κοφτερό. Μια αλοιφή κλαδέματος θα είναι χρήσιμη αυτό το μήνα.
Κλαδέματα στο τέλος του χειμώνα

Κλαδέματα στο τέλος του χειμώνα

Στο τέλος του μήνα και αφού περάσει ο κίνδυνος όψιμου παγετού, είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές, τα φυλλοβόλα δένδρα και θάμνους τις ελιές και τα οπωροφόρα μας.
Τα μόνα φυτά που δεν πρέπει να κλαδέψουμε είναι αυτά που έχουν πολύ πρώιμη ανθοφορία όπως τσιντώνιες, φορσύθειες, αζαλέες, μανώλιες, χειμωνανθός, βιβούρνο εύοσμο.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Καιρός για νέα φυτά

Καιρός για νέα φυτά

Η άνοιξη ήρθε και είναι η κατάλληλη εποχή να ‘πρασινίσουμε’ το μπαλκόνι μας. Φυτά με λουλούδια και αρώματα, μικρά κωνοφόρα φουντωτοί θάμνοι και βότανα θα καλωσορίσουν την άνοιξη

Τι προσέχουμε:
Επιλέγουμε φυτά που ταιριάζουν στη θέση που θέλουμε να τα βάλουμε και στις συνθήκες που επικρατούν. Μπορεί να μας αρέσει πολύ η γαρδένια για παράδειγμα αλλά δεν θα είναι ποτέ όμορφη σ’ένα σημείο που δεν έχει καθόλου σκιά.

Λίπανση οπωροφόρων

Λίπανση οπωροφόρων

Λιπαίνουμε τα οπωροφόρα μας με αζωτούχα λιπάσματα στην αρχή της βλάστησής τους, και ραντίζουμε προληπτικά με χαλκούχα σκευάσματα.
Ο λαχανόκηπός μας

Ο λαχανόκηπός μας

Τον Μάρτιο σπέρνουμε στο λαχανόκηπό μας τα περισσότερα είδη λαχανικών. Μαρούλια, καρότα, μελιτζάνες, σπανάκι, σπαράγγια, ρεπάνι και πατζάρι και όλα σχεδόν τα αρωματικά σπέρνονται αυτό το μήνα.
Το φυτό του μήνα

Το φυτό του μήνα

Η Φυλλοβόλα μανώλια ανθίζει στις αρχές του Μάρτη πάνω σε γυμνά κλαδιά. Είναι ένας μεγάλος θάμνος που θα δώσει μια ιδιαίτερη πινελιά στον κήπο σας. Επιλέξτε ανάμεσα σ’αυτές που έχουν ροζ ή σκούρα μωβ λουλούδια.
Ανοιξιάτικοι βολβοί

Ανοιξιάτικοι βολβοί

Φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς που θ’ανθίσουν το καλοκαίρι. Μια τεράστια ποικιλία από νταλιές, ίριδες, αμαρυλίδες και φυσικά φρέζιες φυτεύονται τώρα.
Αρδευτικά Δίκτυα

Αρδευτικά Δίκτυα

Είναι καιρός να βάλουμε ξανά σε λειτουργία το αρδευτικό μας δίκτυο και να κάνουμε έναν προσεκτικό έλεγχο. Με το σωστό πότισμα τα φυτά μας θα γίνουν πιο ανθεκτικά σε ενδεχόμενες ασθένειες και θα αναπτυχθούν το μέγιστο δυνατό.
Κλάδεμα κωνοφόρων

Κλάδεμα κωνοφόρων

Αν χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης στα κωνοφόρα μας (πεύκα, έλατα, λεύλαντ, λεμονοκυπάρισσα, κέδροι) είναι η κατάλληλη εποχή. Ελαφριά κλάδέματα σε σχηματισμένα φυτά ή ομοιόμορφους κώνους θα βελτιώσουν την αισθητική τους εμφάνιση και θα τα βοηθήσουν ν’αναπτυχθούν καλύτερα. Επίσης, προληπτικοί ψεκασμοί με μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα θα βοηθήσουν τα φυτά σας να παραμείνουν υγειή.
Ψέκασμα ελιάς

Ψέκασμα ελιάς

Ψεκάζουμε τις ελιές με χαλκούχο σκεύασμα για να τις προστατεύσουμε από μυκητολογικές προσβολές.
Λιπάσματα

Λιπάσματα

Αυτό το μήνα τα φυτά ξυπνάνε, αρχίζουν να αναπτύσονται μετά το χειμερινό λήθαργο και έχουν ανάγκη από θρεπτικά. Εφόσον έχουν περάσει οι παγετοί είναι απαραίτητη η λίπανση όλου του κήπου και των γλαστρών στο μπαλκόνι.

Τι προσέχουμε:
Το λίπασμα σε κόκκους εφαρμόζεται στις συνιστώμενες δόσεις, οι υπερβολές μπορεί να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Απλώνουμε το λίπασμα σε μια απόσταση περιμετρικά του φυτού.
Σε εποχιακά φυτά σε γλάστρες και σε φυτά εσωτερικού χώρου είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται υγρά λιπάσματα που απορροφούνται με το νερό του ποτίσματος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Μεταφορά φυτών

Μεταφορά φυτών

Από τις σκάλες..στο μπαλκόνι

Φυτά που απλώς ξεχειμώνιαζαν στο σπίτι σας ενώ συνήθως κατοικούν στο μπαλκόνι σας είναι καιρός να ετοιμάζονται για μετακόμιση. Πριν τα μεταφέρετε, αρχίστε να τα αφήνετε έξω για λίγες ώρες κάθε ημέρα, σταδιακά αυξάνοντας το χρόνο που μένουν έξω ώστε να συνηθίσουν την αλλαγή του περιβάλλοντος.

Ο λαχανόκηπός μας

Ο λαχανόκηπός μας

Tον Απρίλιο στο λαχανόκηπό μας σπέρνουμε φασολάκια (όλες τις ποικιλίες), μαρούλια, κολοκυθάκια, αγγούρια, τομάτες, μελιτζάνες, αγκινάρες, μαϊτανό, σέλινο και άνιθο, φοινόκιο, καρπούζια, πεπόνια και πατάτες.
Αφαίρεση ανθών

Αφαίρεση ανθών

Αφαιρούμε τα λουλούδια από τα φυτά που ολοκληρώθηκε η ανθοφορία τους για να βοηθήσουμε την ανάπτυξή τους. Τα άνθη θα γίνουν καρποί που θα ‘κλεψουν’ την ενέργεια του φυτού και θα το εμποδίσουν να αναπτύξει φυλλική επιφάνεια.
Το φυτό του μήνα

Το φυτό του μήνα

Πασχαλιά

Η πασχαλιά είναι ανθοφόρος θάμνος με μωβ, ροζ ή λευκά λουλούδια πολύ αρωματικά.  Κλαδέψτε τώρα τις πασχαλιές σας που βρίσκονται σε ανθοφορία, έτσι θα γεμίσετε τα βάζα σας με πανέμορφα λουλούδια και θ’ ανανεώσετε τα φυτά σας.

Φρούτα του δάσους

Φρούτα του δάσους

Αυτό το μήνα πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα τα φρούτα του δάσους με παράχωμα των καταβολάδων, μεταφέροντας χώμα γύρω από τη βάση του φυτού σε πάχος περίπου 20 εκατοστών.
Αμπέλια και ψεκασμός

Αμπέλια και ψεκασμός

Προληπτικά ψεκάζουμε τα αμπέλια ενάντια στον περονόσπορο και το ωϊδιο.
Γκαζόν

Γκαζόν

Σπορά νέου γκαζόν, εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα ή επανασπορά του ήδη υπάρχοντος ευνοείται αυτό το μήνα. Ειδικά αν πρόκειται για αγριάδα ή διχόνδρα.

Τι προσέχουμε:
Μην ξεχνάτε μετά τη σπορά να εφαρμόζετε εντομοκτόνο εδάφους για τα μυρμήγκια. Τις πρώτες μέρες θα χρειαστούν συχνά ποτίσματα, για να φυτρώσει ο σπόρος. Σε περίπτωση που σπέρνουμε αγριάδα με το χέρι, επειδή ο σπόρος είναι μικροσκοπικός και πολύ ελαφρύς, τον ανακατέθουμε με άμμο για να ‘βαρύνει’ και να μπορούμε να σπέρνουμε ομοιόμορφα.

Προληπτικοί ψεκασμοί

Προληπτικοί ψεκασμοί

Προληπτικός ψεκασμός κατά του τετράνυχου

Αυτό το μήνα και εφόσον οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 20 βαθμούς είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε τους προληπτικούς ψεκασμούς για τετράνυχο. Τέτοιοι ψεκασμοί θα επαναληφθούν κάθε μήνα εφόσον δεν υπάρχει προσβολή. Σε περίπτωση προσβολής ο ψεκασμοί είναι αναγκαίο να γίνονται συχνότερα και πάντα ανάλογα με τον τύπο του σκευάσματος που χρησιμοποιούμε.

ΜΑΙΟΣ
Ο λαχανόκηπός μας

Ο λαχανόκηπός μας

Έτοιμοι να φυτέψουμε καλοκαιρινά λαχανικά

Αυτό το μήνα φυτεύουμε τα λαχανικά που έχουμε σπείρει στο έδαφος ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά.( Τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια κ.α.). Θυμηθείτε ότι οι τομάτες και οι αγγουριές θα χρειαστούν υποστύλωση για να προμηθευτείτε καλάμια.
Μπορείτε να βάλετε ανάμεσα στα λαχανικά σας βασιλικό και κατηφέ για βιολογική προστασία από επιβλαβή έντομα. Αν παρουσιαστεί έντομο που τρώει τα φύλλα από τα λαχανικά ή τα βότανα σας μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και με βιολογικό εντομοκτόνο  Για μεγαλύτερες αποδόσεις και πιο γόνιμο έδαφος βάλτε κοπριά στον λαχανόκηπό σας. Θα χρειαστείτε 50kg / 100m².

Πότισμα του χλοοτάπητα

Πότισμα του χλοοτάπητα

Ρυθμίζουμε την συχνότητα και την ποσότητα ποτίσματος στον χλοοτάπητα για τις καλοκαιρινές συνθήκες, κουρεύουμε συχνότερα και εντείνουμε τα ξεβοτανίσματα.

Τι προσέχουμε:
Ποτίζουμε νωρίς το πρωϊ ή αργά το απόγευμα και δεν κουρεύουμε πολύ χαμηλά.

Λίπασμα ανθοφορίας

Λίπασμα ανθοφορίας

Τα ανθοφόρα φυτά σας θα χρειαστούν λίπασμα ανθοφορίας.

Εφαρμόστε με το πότισμα υγρό λίπασμα για να το προσλάβουν πιο γρήγορα και για να αποτρέψουμε εγκαύματα.

Η μηλιά και η αχλαδιά

Η μηλιά και η αχλαδιά

Αραιώνουμε τους καρπούς μηλιάς και αχλαδιάς όταν αποκτήσουν μέγεθος καρυδιού, για να πάρουμε μεγαλύτερη παραγωγή.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Μεταφυτεύοντας φοινικοειδή

Μεταφυτεύοντας φοινικοειδή

Μεταφυτεύουμε τα φοινικοειδή είτε από γλάστρα στον κήπο είτε από τη μία θέση στην άλλη. Προσέχουμε το φυτό να βγει με ακέραιη την μπάλα χώματος και προσθέτουμε στο λάκκο που έχουμε ανοίξει τύρφη εμπλουτισμένη και ποταμίσια άμμο. Για να μην τραυματιστεί η καρδιά του φοινικοειδούς δένουμε τα φύλλα ψηλά.

Τι προσέχουμε:
Μετά τη μεταφύτευση και για διάστημα περίπου 6 μηνών στηρίζουμε με πασσάλους το φυτό. Τον πρώτο καιρό μετά τη μεταφύτευση ποτίζουμε καλά το φυτό και καλό θα είναι να κόψουμε και μερικά φύλλα για να ελαττώσουμε την διαπνοή.

Ψεκασμός της ελιάς

Ψεκασμός της ελιάς

Ξεκινάμε τους ψεκασμούς για δάκο της ελιάς. Ο δάκος είναι ο κύριος εχθρός της ελιάς και τώρα κάνει την εμφάνισή του. Υποβαθμίζει τον καρπό και ταλαιπωρεί το φυτό. Αρχικά μπορούμε να ελέγξουμε τον πληθυσμό με δακοπαγίδες και να ψεκάσουμε μόνο αν είναι απαραίτητο.
Φυτεύουμε τροπικά φυτά

Φυτεύουμε τροπικά φυτά

Αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη να προμηθευτούμε διάφορα πανέμορφα τροπικά φυτά για τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψουμε μία μπανανιά, μια στερλίτσια (το πουλί του παραδείσου), μία μανδεβίλλα ή κάποιο άλλο τροπικό φυτό που θα δώσει μια άλλη νότα στο μπαλκόνι μας. Είναι προτιμότερο αυτά τα φυτά να φυτεύονται σε γλάστρες και όχι κατευθείαν στο χώμα για να μπορούμε το χειμώνα να τα μεταφέρουμε σε προστατευμένες θέσεις ή να τα σκεπάζουμε.
Ο βασιλικός

Ο βασιλικός

Ο βασιλικός, αρωματικός και γευστικός!

Ένα από τα πλέον αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ειδικά στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και κήπους. Ο βασιλικός ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο. Αυτή την εποχή καλό είναι τον προμηθευτείς έτοιμο σε γλάστρα, γιατί η σπορά του γίνεται νωρίς την άνοιξη, ενώ η μεταφύτευσή του Απρίλιο-Μάιο.

Δε χρειάζεται πολύ μεγάλη φροντίδα. Απλώς απαιτεί φως, χωρίς να είναι εκτεθειμένος απευθείας στον ήλιο, ο οποίος μαραίνει τα φύλλα του. Αγαπά το δροσερό έδαφος, γι’ αυτό και πρέπει να ποτίζεται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση. Καλό θα ήταν να τον βοηθάμε και με ελαφριά λιπάσματα. Κορυφολογούμε τον βασιλικό περίπου κάθε 20 μέρες για να αποτρέψουμε το σχηματισμό σπόρων που θα εξαντλήσουν το φυτό.  Επίσης, όταν συλλέγεις φύλλα για κατανάλωση, καλύτερα να κόβεις τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.

Λίπανση

Λίπανση

Λιπαίνουμε όλο τον κήπο όσο ακόμα οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές. Εφαρμόζουμε σύνθετο λίπασμα στο γκαζόν και στα φυτά μας, ενισχύουμε τα καρποφόρα μία τελευταία φορά πριν τους καύσωνες του καλοκαιριού.
Καρποφόρα

Καρποφόρα

Αφαιρούμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς, από τα καρποφόρα για να μην αποτρέψουμε την υπερβολική βλαστική ανάπτυξη και να ενισχυθεί η καρποφορία.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Mέτρα οικονομίας στο νερό

Mέτρα οικονομίας στο νερό

Λαμβάνουμε μέτρα για οικονομία στο νερό. Αυτό το μήνα τα φυτά μας λογω θερμοκρασιών έχουν ανάγκη αρκετά ποτίσματα. Μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο, κόπο και χρήματα με μερικές απλές διαδικασίες.

1. Σκαλίζουμε την επιφανιακή κρούστα του εδάφους
2. Καλύπτουμε το έδαφος με υλικά εδαφοκάλυψης (βότσαλα, φλοιό πεύκου ή κομμένα χόρτα) για να μειώσουμε τη διαπνοή.
3. Ποτίζουμε το πρωϊ ή το απόγευμα, όταν δεν έχει αυξηθεί ακόμα η θερμοκρασία για να μειωθεί η εξάτμιση
4. Τα φυτά σε γλάστρες τα ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα τους είναι στεγνό.
5. Δε λιπαίνουμε με αζωτούχα λιπάσματα όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
6. Με σωστή εγκατάσταση συστήματος ποτίσματος με σταγόνες εξοικονομούμε νερό.
7. Ελέγχουμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για διαρροές.
8. Δεν ψεκάζουμε τα φύλλα των φυτών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
9. Κουρεύουμε χαμηλά τον χλοοτάπητα και περιορίζουμε τη λίπανση.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Φεύγουμε διακοπές. Και τα φυτά μας;

Φεύγουμε διακοπές. Και τα φυτά μας;

Λύσεις
• ειδικό αρδευτικό σύστημα για μπαλκόνια με σωλήνες λεπτούς και λευκούς που δεν φαίνονται, ένας προγραμματιστής πολύ εύκολος στη χρήση
• ειδικό τζέλ που φυλακίζει την υγρασία και την αποδεσμεύει όποτε το φυτό την έχει ανάγκη
• γεμίστε μπουκάλια και προσαρμόστε τα στα ειδικά μπέκ που αφήνουν μικρές ποσότητες νερού να στάξει στο χώμα

Φροντίδες
• καθαρίστε τα ζιζάνια που κλέβουν το νερό από τα φυτά
• σκαλίστε λίγο το χώμα για να απορροφά την υγρασία καλύτερα
• στρώστε φλοιό πεύκου και βότσαλα στην επιφάνεια για να εμποδίζεται η εξάτμιση
• τραβήξτε τις γλάστρες τη μία κοντά στην άλλη ώστε να εκμεταλλεύεται το ένα την εξάτμιση του άλλου

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Συμπληρώνουμε με χώμα

Συμπληρώνουμε με χώμα

Σε όλες τις γλάστρες έχει μειωθεί αισθητά το χώμα από τα συχνά ποτίσματα του καλοκαιριού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να συμπληρωθεί χώμα σε όλες τις γλάστρες για να αναπτυχθούν τα φυτά το φθινόπωρο. Επιλέξτε μία εμπλουτισμένη τύρφη για όλες τις γλάστρες και μην ξεχνάτε ότι τα οξύφιλλα θα χρειαστούν ειδική όξινη τύρφη.
Ταλαιπωρημένα φυτά

Ταλαιπωρημένα φυτά

Φροντίζουμε ιδιαίτερα τα φυτά αυτά που υπέφεραν από τη ζέστη και αυτά που έμειναν απότιστα στη διάρκεια των διακοπών. Τα φυτά που έμειναν καιρό απότιστα και ταλαιπωρήθηκαν αρχικά, ψεκάζουμε τα φύλλα με καθαρό νερό ή τα καθαρίζουμε με μαλακό σφουγγάρι. Κάνουμε ένα καλό και πλούσιο πότισμα. Αφαιρούμε όλα τα ξερά φύλλα και κλαδιά και καταπολεμούμε τυχόν έντομα που τα έχουν προσβάλλει. Αφαιρούμε όλα τα ζιζάνια που έχουν αναπτυχθεί στις γλάστρες και τέλος λιπαίνουμε ελαφρά με πότισμα ή διαφυλλικά.
Φθινοπωρινά λαχανικά

Φθινοπωρινά λαχανικά

Στα μέσα του μήνα θα είναι διαθέσιμα έτοιμα φυτά από τα φθινοπωρινά λαχανικά. Ετοιμάστε το λαχανόκηπό σας, εμπλουτίστε το χώμα σας με κοπριά (50 κιλά καλά χωνεμένης κοπριάς για 100 τετραγωνικά) και σχεδιάστε το λαχανόκηπό σας.

Τι προσέχουμε:
Φυτέψτε τα φυτά σας σταδιακά για να έχετε κλιμακούμενη συγκομιδή.
Λάβετε υπόψη σας ποια φυτά συγκαλλιεργούνται για να επωφελούνται αμοιβαία.

Μπρόκολο: Καλλιεργείται για τα άνθη του που εμφανίζονται στις μασχάλες των φύλλων του. Έχει μικρή αντοχή στον παγετό γι ‘αυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες καλό είναι να σκεπάζονται οι κεφαλές με φύλλα. Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και υγρά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-100εκ. Μεταξύ των γραμμών και 50-70εκ επί των γραμμών. Οι κεφαλές συγκομίζονται νωρίς και αφού κοπεί η κεντρική κεφαλή αναπτύσσονται μικρότερες σε δευτερεύοντες βλαστούς.

Κουνουπίδι: Καλλιεργείται για το τεράστιο άνθος του. Έχει μικρή αντοχή στον παγετό γι ‘αυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες καλό είναι να σκεπάζονται οι κεφαλές με φύλλα. Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και υγρά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-100εκ. Μεταξύ των γραμμών και 50-70εκ επί των γραμμών. Οι κεφαλές συγκομίζονται πριν μεγαλώσουν πολύ γιατί υποβαθμίζονται.

Λάχανο: Λαχανικό που καλλιεργείται από το φθινόπωρο ως την άνοιξη για την κεφαλή του. Φυτεύεται σε αποστάσεις 40-60εκ επί των γραμμών και 60-80εκ μεταξύ των γραμμών. Είναι αναγκαίο τα ποτίσματα να γίνονται κανονικά για ν’ αποφευχθεί το σκάσιμο των κεφαλών. Άλλες εργασίες που χρειάζονται είναι τα βοτανίσματα και ελαφρά σκαλίσματα για τον αερισμό του εδάφους. Το φυτό αντέχει στο ψύχος μέχρι -7ºC.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Βολβοί. Φυτεύουμε τώρα, θα τους χαρούμε την άνοιξη!

Βολβοί. Φυτεύουμε τώρα, θα τους χαρούμε την άνοιξη!

Βολβοί, ανοιξιάτικης ανθοφορίας!

 Αυτή είναι  η καλύτερη εποχή  να φυτέψουμε βολβούς ανοιξιάτικης άνθησης, όπως  Ανεμώνη, Τουλίπα, Ίριδα, Φρέζια, Λίλιουμ, Νεραγκούλα, Νάρκισσο, Υάκινθο κ.α. Στο  garden center Βασιλειάδη  θα βρείτε τις καλύτερες ποικιλίες βολβών και πολλές συμβουλές για να μάθετε πως θα τους φροντίσετε ώστε να γεμίσουν με τα λουλούδια τους, τον κήπο η την βεράντα  σας την  άνοιξη.
Θα σας δώσουμε όμως  και μερικές απλές συμβουλές για αυτούς.  Πρώτα από όλα να θυμάστε πως τους βολβούς τους φυτεύουμε πάντα με το πρώτα κρύα, όταν ακόμη το χώμα παραμένει ζεστό. Καθώς έρχεται ο χειμώνας οι βολβοί περνούν στην περίοδο του ύπνου και “ξυπνούν” όταν οι πρώτες ζέστες την άνοιξης εμφανίζονται,  Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση; Να τοποθετηθούν στο σωστό βάθος  και το κάτω μέρος τους να ακουμπά καλά το χώμα γιατί εκεί είναι οι ρίζες τους. Αν θέλουμε να έχουν σταδιακή άνθηση και αντοχή τους φυτεύουμε αφήνοντας  να μεσολαβήσει  τουλάχιστον μια εβδομάδα μεταξύ των φυτεύσεων, ενώ  για να βάλουμε πολλά  είδη  στο ίδιο παρτέρι παίρνουμε υπ’ όψη μας το ύψος και τους συνδυασμούς των χρωμάτων τους. Οι βολβοί απαιτούν καλή αποστράγγιση του εδάφους. Όταν τους φυτεύουμε είναι καλό να τοποθετούμε στο σημείο μια χούφτα χαλίκι και να φυτεύουμε το φυτό στη συνέχεια. Επίσης δεν ξεχνάμε πως ευδοκιμούν όταν τρέφονται καλά για αυτό εμπλουτίζουμε  το χώμα με κομπόστ και οργανικό λίπασμα.

Η φθινοπωρινή φροντίδα του χλοοτάπητα!

Η φθινοπωρινή φροντίδα του χλοοτάπητα!

Επανασπορά
Αυτή είναι επίσης κατάλληλη περίοδος  να επανασπορά του χλοοτάπητα. Διαλέγουμε το σπόρο ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, το διαθέσιμο νερό και τον ήλιο που βλέπει το χώρο μας.
Η σπορά αυτή λόγω εποχής θα σας γλιτώσει από τα πολλά ποτίσματα που χρειάζεται το γκαζόν για να φυτρώσει, αφού οι θερμοκρασίες ευνοούν την υγιή ανάπτυξη του.
Σημαντικό είναι να διανείμουμε το σπόρο ομοιόμορφα σε  όλη την επιφάνεια και να φροντίσουμε ο σπόρος, να μπει λίγο κάτω από το χώμα. Στην αρχή ποτίζουμε τακτικά ώστε το χώμα να παραμείνει υγρό και μειώνουμε  τα ποτίσματα, αφού φυτρώσει ομοιόμορφα.

Σωστή λίπανση

Για την ισορροπημένη ανάπτυξη του χλοοτάπητα πρέπει πάντα να ξέρουμε πως  απαραίτητη είναι η σωστή διατροφή και  συντήρησή του. περισσότερα
Το φθινόπωρο συνεχίζονται οι λιπάνσεις  που δίνουν  στο έδαφος όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως άζωτο, κάλιο και φώσφορο ενισχύοντας το ριζικό σύστημα του χλοοτάπητα.
Οι γεωπόνοι και οι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για το δικό σας χλοοτάπητα και θα αναλάβουν τη περιποίηση του, αν επιλέξετε ένα από τα νέα προγράμματα φροντίδας και συντήρησης κήπου, του garden center Βασιλειάδη.

Αερισμός
Η λίπανση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Τώρα το φθινόπωρο απαιτείται και ο αερισμός των ριζών. Είναι απαραίτητη εργασία και πρέπει να σας εξηγήσουμε το γιατί.
Το γκαζόν φύεται συνήθως σε χώμα που δεν είναι επαρκώς αμμώδες, επομένως πολύ μικρή ποσότητα αέρα φτάνει στις ρίζες του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αερισμός – η προσθήκη αέρα, δηλαδή – ειναι απαραίτητος για να διευκολύνει το νερό της βροχής και τον αέρα να περάσουν δυναμώνοντας το ριζικό σύστημα. Το τμήμα μας Garden Care έχει όλo τον αναγκαίο εξοπλισμό, ειδικά μηχανήματα κηπουρικής και εξειδικευμένους γεωπόνους για να αναλάβουν τον αερισμό του χλοοτάπητα στον κήπο σας.

Σκαλίσματα
Πολύ συχνά γύρω από το ριζικό σύστημα των φυτών μας παρουσιάζονται διάφορα μικρά αγριόχορτα τα οποία πολλαπλασιάζονται, ζώντας παρασιτικά εις βάρος της σωστής ανάπτυξης των φυτών μας.
Με τη διαδικασία του σκαλίσματος απομακρύνουμε τα αγριόχορτα από τον κήπο μας επιτρέποντας το φυτό μας να ανασάνει και κυρίως να προσλάβει από το έδαφος όλες τις ωφέλιμες ουσίες που θα το βοηθήσουν να παραμείνει όμορφο και υγιές Το σκάλισμα βοηθά επίσης και στην αναζωογόνηση των ξηρών εδαφών καθώς θρυμματίζει  το χώμα και ανακατεύει όλα τα θρεπτικά συστατικά που του έχουν προστεθεί με τη διαδικασία της λίπανσης. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και  να δουλεύουμε περισσότερο στα επιφανειακά στρώματα, αφού καθώς σκαλίζουμε  υπάρχει η πιθανότητα να τραυματίσουμε ανεπανόρθωτα το ριζικό σύστημα του φυτού μας.
tips
•    Μια ωραία ιδέα για να μοιάζει ο κήπος σας φυσικός είναι η  φύτευση βολβών διάσπαρτα στον χλοοτάπητα.  Για τη δική σας ευκολία προμηθευτείτε από τα φυτώρια μας το ειδικό  φυτευτήρι βολβών.
•    Μην ξεχάσετε να οργανώσετε την προστασία  αντλιών και ηλεκτροβάνας από τον παγετό.

Λίπανση των φυτών

Λίπανση των φυτών

Και μην ξεχνάτε την λίπανση των φυτών σας. Μπορεί ορισμένα φυτά να σταματούν την ανάπτυξή τους αυτήν την εποχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ριζικό τους σύστημα δεν χρειάζεται «τροφή». Εφαρμόστε τώρα, για μία φορά, πριν το χειμώνα για να αναπτυχθούν το μέγιστο δυνατό.
Σπορά χλοοτάπητα

Σπορά χλοοτάπητα

Σπορά χλοοτάπητα ψυχρόφιλων ποικιλιών ή μιγματων που περιέχουν και τέτοια είδη. Η σπορά αυτή λόγω εποχής θα σας γλιτώσει από τα πολλά ποτίσματα που χρειάζετε το γκαζόν για να φυτρώσει. Οι θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη ενός υγειούς χλοοτάπητα
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Χειμερινά εποχιακά

Χειμερινά εποχιακά

Είναι καιρός ν’ ανανεώσουμε τα εποχιακά ανθοφόρα μας σε γλάστρες και στον κήπο μας. Οι πανσέδες, τα κυκλάμινα, οι έρικες, τα καλλωπιστικά λάχανα, οι πρίμουλες και τα ια (πανσεδάκια μίνι) θα κρατήσουν τον κήπο μας ανθισμένο όλο το χειμώνα.
Ελιές

Ελιές

Αφού μαζέψουμε τις ελιές και εφόσον δεν ζούμε σε περιοχή με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορούμε να κάνουμε ένα κλάδεμα ανανέωσης στα φυτά μας. Ανεξάρτητα από το αν θα κλαδέψουμε τον Νοέμβριο θα ψεκάσουμε τις ελιές με χαλκούχο σκεύασμα.
Βολβοί

Βολβοί

Είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούμε να φυτέψουμε τους βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη. Μπορούμε να φυτέψουμε τους βολβούς ανάμεσα στα χειμωνιάτικα εποχιακά μας. Αυτό το μήνα αν δεν έχουμε ανανεώσει ήδη θα φυτέψουμε ετήσια ανθοφόρα που θα δώσουν χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι μας όλο το χειμώνα.
Χλοοτάπητας

Χλοοτάπητας

Αερίζουμε τον χλοοτάπητα χρησιμοποιώντας την κατάλληλη τσουγκράνα αερισμού. Η διαδικασία αυτή θα ανανεώσει το γκαζόν αλλά τα αποτελέσματά της θα τα εκτιμήσετε στην αρχή της άνοιξης με την νέα βλάστηση.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Προετοιμασία για τον παγετό

Προετοιμασία για τον παγετό

Τυλίγουμε τα πιο ευαίσθητα φυτά με πλαστικό ή ακόμα καλύτερα με θερμοκουρτίνα. Τα φυτά που έχουν φύλλα (π.χ λεμονιές) προτιμάμε να τα τυλίγουμε με διαφανές ή λευκό υλικό για να περνάει το φώς. Τα φυλλοβόλα φυτά (όπως η βουκαμβίλια) προτιμάμε να τα τυλίγουμε με λινάτσα. Ταυτόχρονα καλύπτουμε το έδαφος γύρω από τα ευαίσθητα φυτά με κοπριά, εφημερίδες, κομμένα χόρτα, υπολείμματα κλαδέματος ή άλλα οργανικά υλικά.
Η εποχή του Αλεξανδρινού

Η εποχή του Αλεξανδρινού

Το Αλεξανδρινό ( Euphorbia pulcherrima) είναι το δημοφιλέστερο φυτό την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα κόκκινα βράκτια φύλλα του το καθιστούν μοναδικό για τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Το χειμώνα πρέπει να παραμείνει σε προστατευμένο μέρος ή μέσα στο σπίτι. Το τοποθετούμε σε σημείο φωτεινό με θερμοκρασία 15 – 16 βαθμούς. Όταν ολοκληρωθεί η άνθιση το κλαδεύουμε αφήνοντας 2-3 μάτια σε κάθε κλαδί.

Τι προσέχουμε:
Τα κλαδιά αυτού του φυτού σπάνε πολύ εύκολα οπότε είμαστε πολύ προσεκτικοί στη μεταφορά και στην μεταφύτευσή του.
Δεν πετάμε τα φύλλα και τα στελέχη του στον κάδο κομποστοποίησης γιατί περιέχουν έχουν ένα γαλακτώδες υγρό που είναι δηλητιριώδες.

Μεταφυτεύσεις

Μεταφυτεύσεις

Είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να μεταφέρουμε κάποιο φυλλοβόλο φυτό από μία θέση του κήπου σε μία άλλη, αφού τα φυτά είναι σε λήθαργο και μειώνεται ο κίνδυνος να πάθουν ‘μεταφυτευτικό σοκ’.
Αυτή την εποχή θα αγοράσετε πιθανόν φυτά που πρόσφατα έχουν βγει από το χώμα. Αυτά τα φυτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα και τη στήριξή τους.

Τι προσέχουμε:
Τα φυτά αυτά πρέπει να ποτστούν καλά μετά τη φύτευση για να δέσει το χώμα αλλά στη συνέχεια να προσεχθεί πολύ η συχνότητα και η ποσότητα του νερού που δέχονται. Αυτό γιατί οι λεπτές ρίζες τους είναι κομμένες και δεν μπορούν να απορροφήσουν νερό με αποτέλεσμα να μένει και να σαπίζει τη ρίζα. Ακόμα τα φυτά αυτά πρέπει να στηριχθούν με πάσσαλο για να μην ξεριζωθούν από πιθανό αέρα.

Χειμερινοί ψεκασμοί

Χειμερινοί ψεκασμοί

Κάνουμε τον πρώτο ψεκασμό με βορδιγάλειο πολτό μόλις χαμηλώσουν αρκετά οι θερμοκρασίες και αφού έχουν πέσει τα φύλλα από τα φυλλοβόλα φυτά. Επαναλαμβάνουμε ένα μήνα μετά. Αυτός ο ψεκασμός είναι ίσως ο πιο σημαντικός του έτους αφού δρα προληπτικά.