Το χιόνι στον κήπο μας είναι ωφέλιμο γιατί λειτουργεί μονωτικά, αρκεί να ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Είναι επικίνδυνο αν γίνει πάγος ή αν προκληθούν ζημιές από το βάρος του. Γι’αυτό αρχικά θα πρέπει να το τινάξουμε με κοντάρι από τα δένδρα. Αν σπάσουν κάποια κλαδιά καλό είναι να μην κλαδευτούν όσο επικρατεί παγετός αλλά να περιμένουμε θερμότερες μέρες.
Στον καλυμένο με χιόνι χλοοτάπητα αποφέυγουμε όσο το δυνατόν να περπατάμε πάνω, καθαρίζουμε το χιόνι με τη σκούπα που μαζέυουμε τα φύλλα και ποτίζουμε για να λιώσει.
Τι προσέχουμε:
Επιλέγουμε φυτά που ταιριάζουν στη θέση που θέλουμε να τα βάλουμε και στις συνθήκες που επικρατούν. Μπορεί να μας αρέσει πολύ η γαρδένια για παράδειγμα αλλά δεν θα είναι ποτέ όμορφη σ’ένα σημείο που δεν έχει καθόλου σκιά.
Τι προσέχουμε:
Το λίπασμα σε κόκκους εφαρμόζεται στις συνιστώμενες δόσεις, οι υπερβολές μπορεί να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Απλώνουμε το λίπασμα σε μια απόσταση περιμετρικά του φυτού.
Σε εποχιακά φυτά σε γλάστρες και σε φυτά εσωτερικού χώρου είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται υγρά λιπάσματα που απορροφούνται με το νερό του ποτίσματος.
Φυτά που απλώς ξεχειμώνιαζαν στο σπίτι σας ενώ συνήθως κατοικούν στο μπαλκόνι σας είναι καιρός να ετοιμάζονται για μετακόμιση. Πριν τα μεταφέρετε, αρχίστε να τα αφήνετε έξω για λίγες ώρες κάθε ημέρα, σταδιακά αυξάνοντας το χρόνο που μένουν έξω ώστε να συνηθίσουν την αλλαγή του περιβάλλοντος.
Η πασχαλιά είναι ανθοφόρος θάμνος με μωβ, ροζ ή λευκά λουλούδια πολύ αρωματικά. Κλαδέψτε τώρα τις πασχαλιές σας που βρίσκονται σε ανθοφορία, έτσι θα γεμίσετε τα βάζα σας με πανέμορφα λουλούδια και θ’ ανανεώσετε τα φυτά σας.
Τι προσέχουμε:
Μην ξεχνάτε μετά τη σπορά να εφαρμόζετε εντομοκτόνο εδάφους για τα μυρμήγκια. Τις πρώτες μέρες θα χρειαστούν συχνά ποτίσματα, για να φυτρώσει ο σπόρος. Σε περίπτωση που σπέρνουμε αγριάδα με το χέρι, επειδή ο σπόρος είναι μικροσκοπικός και πολύ ελαφρύς, τον ανακατέθουμε με άμμο για να ‘βαρύνει’ και να μπορούμε να σπέρνουμε ομοιόμορφα.
Αυτό το μήνα και εφόσον οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 20 βαθμούς είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε τους προληπτικούς ψεκασμούς για τετράνυχο. Τέτοιοι ψεκασμοί θα επαναληφθούν κάθε μήνα εφόσον δεν υπάρχει προσβολή. Σε περίπτωση προσβολής ο ψεκασμοί είναι αναγκαίο να γίνονται συχνότερα και πάντα ανάλογα με τον τύπο του σκευάσματος που χρησιμοποιούμε.
Αυτό το μήνα φυτεύουμε τα λαχανικά που έχουμε σπείρει στο έδαφος ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά.( Τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια κ.α.). Θυμηθείτε ότι οι τομάτες και οι αγγουριές θα χρειαστούν υποστύλωση για να προμηθευτείτε καλάμια.
Μπορείτε να βάλετε ανάμεσα στα λαχανικά σας βασιλικό και κατηφέ για βιολογική προστασία από επιβλαβή έντομα. Αν παρουσιαστεί έντομο που τρώει τα φύλλα από τα λαχανικά ή τα βότανα σας μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και με βιολογικό εντομοκτόνο Για μεγαλύτερες αποδόσεις και πιο γόνιμο έδαφος βάλτε κοπριά στον λαχανόκηπό σας. Θα χρειαστείτε 50kg / 100m².
Τι προσέχουμε:
Ποτίζουμε νωρίς το πρωϊ ή αργά το απόγευμα και δεν κουρεύουμε πολύ χαμηλά.
Εφαρμόστε με το πότισμα υγρό λίπασμα για να το προσλάβουν πιο γρήγορα και για να αποτρέψουμε εγκαύματα.
Τι προσέχουμε:
Μετά τη μεταφύτευση και για διάστημα περίπου 6 μηνών στηρίζουμε με πασσάλους το φυτό. Τον πρώτο καιρό μετά τη μεταφύτευση ποτίζουμε καλά το φυτό και καλό θα είναι να κόψουμε και μερικά φύλλα για να ελαττώσουμε την διαπνοή.
Ένα από τα πλέον αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ειδικά στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και κήπους. Ο βασιλικός ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο. Αυτή την εποχή καλό είναι τον προμηθευτείς έτοιμο σε γλάστρα, γιατί η σπορά του γίνεται νωρίς την άνοιξη, ενώ η μεταφύτευσή του Απρίλιο-Μάιο.
Δε χρειάζεται πολύ μεγάλη φροντίδα. Απλώς απαιτεί φως, χωρίς να είναι εκτεθειμένος απευθείας στον ήλιο, ο οποίος μαραίνει τα φύλλα του. Αγαπά το δροσερό έδαφος, γι’ αυτό και πρέπει να ποτίζεται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση. Καλό θα ήταν να τον βοηθάμε και με ελαφριά λιπάσματα. Κορυφολογούμε τον βασιλικό περίπου κάθε 20 μέρες για να αποτρέψουμε το σχηματισμό σπόρων που θα εξαντλήσουν το φυτό. Επίσης, όταν συλλέγεις φύλλα για κατανάλωση, καλύτερα να κόβεις τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.
1. Σκαλίζουμε την επιφανιακή κρούστα του εδάφους
2. Καλύπτουμε το έδαφος με υλικά εδαφοκάλυψης (βότσαλα, φλοιό πεύκου ή κομμένα χόρτα) για να μειώσουμε τη διαπνοή.
3. Ποτίζουμε το πρωϊ ή το απόγευμα, όταν δεν έχει αυξηθεί ακόμα η θερμοκρασία για να μειωθεί η εξάτμιση
4. Τα φυτά σε γλάστρες τα ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα τους είναι στεγνό.
5. Δε λιπαίνουμε με αζωτούχα λιπάσματα όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
6. Με σωστή εγκατάσταση συστήματος ποτίσματος με σταγόνες εξοικονομούμε νερό.
7. Ελέγχουμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για διαρροές.
8. Δεν ψεκάζουμε τα φύλλα των φυτών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
9. Κουρεύουμε χαμηλά τον χλοοτάπητα και περιορίζουμε τη λίπανση.
Φροντίδες
• καθαρίστε τα ζιζάνια που κλέβουν το νερό από τα φυτά
• σκαλίστε λίγο το χώμα για να απορροφά την υγρασία καλύτερα
• στρώστε φλοιό πεύκου και βότσαλα στην επιφάνεια για να εμποδίζεται η εξάτμιση
• τραβήξτε τις γλάστρες τη μία κοντά στην άλλη ώστε να εκμεταλλεύεται το ένα την εξάτμιση του άλλου
Τι προσέχουμε:
Φυτέψτε τα φυτά σας σταδιακά για να έχετε κλιμακούμενη συγκομιδή.
Λάβετε υπόψη σας ποια φυτά συγκαλλιεργούνται για να επωφελούνται αμοιβαία.
Μπρόκολο: Καλλιεργείται για τα άνθη του που εμφανίζονται στις μασχάλες των φύλλων του. Έχει μικρή αντοχή στον παγετό γι ‘αυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες καλό είναι να σκεπάζονται οι κεφαλές με φύλλα. Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και υγρά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-100εκ. Μεταξύ των γραμμών και 50-70εκ επί των γραμμών. Οι κεφαλές συγκομίζονται νωρίς και αφού κοπεί η κεντρική κεφαλή αναπτύσσονται μικρότερες σε δευτερεύοντες βλαστούς.
Κουνουπίδι: Καλλιεργείται για το τεράστιο άνθος του. Έχει μικρή αντοχή στον παγετό γι ‘αυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες καλό είναι να σκεπάζονται οι κεφαλές με φύλλα. Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και υγρά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-100εκ. Μεταξύ των γραμμών και 50-70εκ επί των γραμμών. Οι κεφαλές συγκομίζονται πριν μεγαλώσουν πολύ γιατί υποβαθμίζονται.
Λάχανο: Λαχανικό που καλλιεργείται από το φθινόπωρο ως την άνοιξη για την κεφαλή του. Φυτεύεται σε αποστάσεις 40-60εκ επί των γραμμών και 60-80εκ μεταξύ των γραμμών. Είναι αναγκαίο τα ποτίσματα να γίνονται κανονικά για ν’ αποφευχθεί το σκάσιμο των κεφαλών. Άλλες εργασίες που χρειάζονται είναι τα βοτανίσματα και ελαφρά σκαλίσματα για τον αερισμό του εδάφους. Το φυτό αντέχει στο ψύχος μέχρι -7ºC.
Αυτή είναι η καλύτερη εποχή να φυτέψουμε βολβούς ανοιξιάτικης άνθησης, όπως Ανεμώνη, Τουλίπα, Ίριδα, Φρέζια, Λίλιουμ, Νεραγκούλα, Νάρκισσο, Υάκινθο κ.α. Στο garden center Βασιλειάδη θα βρείτε τις καλύτερες ποικιλίες βολβών και πολλές συμβουλές για να μάθετε πως θα τους φροντίσετε ώστε να γεμίσουν με τα λουλούδια τους, τον κήπο η την βεράντα σας την άνοιξη.
Θα σας δώσουμε όμως και μερικές απλές συμβουλές για αυτούς. Πρώτα από όλα να θυμάστε πως τους βολβούς τους φυτεύουμε πάντα με το πρώτα κρύα, όταν ακόμη το χώμα παραμένει ζεστό. Καθώς έρχεται ο χειμώνας οι βολβοί περνούν στην περίοδο του ύπνου και “ξυπνούν” όταν οι πρώτες ζέστες την άνοιξης εμφανίζονται, Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση; Να τοποθετηθούν στο σωστό βάθος και το κάτω μέρος τους να ακουμπά καλά το χώμα γιατί εκεί είναι οι ρίζες τους. Αν θέλουμε να έχουν σταδιακή άνθηση και αντοχή τους φυτεύουμε αφήνοντας να μεσολαβήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα μεταξύ των φυτεύσεων, ενώ για να βάλουμε πολλά είδη στο ίδιο παρτέρι παίρνουμε υπ’ όψη μας το ύψος και τους συνδυασμούς των χρωμάτων τους. Οι βολβοί απαιτούν καλή αποστράγγιση του εδάφους. Όταν τους φυτεύουμε είναι καλό να τοποθετούμε στο σημείο μια χούφτα χαλίκι και να φυτεύουμε το φυτό στη συνέχεια. Επίσης δεν ξεχνάμε πως ευδοκιμούν όταν τρέφονται καλά για αυτό εμπλουτίζουμε το χώμα με κομπόστ και οργανικό λίπασμα.
Επανασπορά
Αυτή είναι επίσης κατάλληλη περίοδος να επανασπορά του χλοοτάπητα. Διαλέγουμε το σπόρο ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, το διαθέσιμο νερό και τον ήλιο που βλέπει το χώρο μας.
Η σπορά αυτή λόγω εποχής θα σας γλιτώσει από τα πολλά ποτίσματα που χρειάζεται το γκαζόν για να φυτρώσει, αφού οι θερμοκρασίες ευνοούν την υγιή ανάπτυξη του.
Σημαντικό είναι να διανείμουμε το σπόρο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και να φροντίσουμε ο σπόρος, να μπει λίγο κάτω από το χώμα. Στην αρχή ποτίζουμε τακτικά ώστε το χώμα να παραμείνει υγρό και μειώνουμε τα ποτίσματα, αφού φυτρώσει ομοιόμορφα.
Αερισμός
Η λίπανση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Τώρα το φθινόπωρο απαιτείται και ο αερισμός των ριζών. Είναι απαραίτητη εργασία και πρέπει να σας εξηγήσουμε το γιατί.
Το γκαζόν φύεται συνήθως σε χώμα που δεν είναι επαρκώς αμμώδες, επομένως πολύ μικρή ποσότητα αέρα φτάνει στις ρίζες του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αερισμός – η προσθήκη αέρα, δηλαδή – ειναι απαραίτητος για να διευκολύνει το νερό της βροχής και τον αέρα να περάσουν δυναμώνοντας το ριζικό σύστημα. Το τμήμα μας Garden Care έχει όλo τον αναγκαίο εξοπλισμό, ειδικά μηχανήματα κηπουρικής και εξειδικευμένους γεωπόνους για να αναλάβουν τον αερισμό του χλοοτάπητα στον κήπο σας.
Τι προσέχουμε:
Τα κλαδιά αυτού του φυτού σπάνε πολύ εύκολα οπότε είμαστε πολύ προσεκτικοί στη μεταφορά και στην μεταφύτευσή του.
Δεν πετάμε τα φύλλα και τα στελέχη του στον κάδο κομποστοποίησης γιατί περιέχουν έχουν ένα γαλακτώδες υγρό που είναι δηλητιριώδες.
Τι προσέχουμε:
Τα φυτά αυτά πρέπει να ποτστούν καλά μετά τη φύτευση για να δέσει το χώμα αλλά στη συνέχεια να προσεχθεί πολύ η συχνότητα και η ποσότητα του νερού που δέχονται. Αυτό γιατί οι λεπτές ρίζες τους είναι κομμένες και δεν μπορούν να απορροφήσουν νερό με αποτέλεσμα να μένει και να σαπίζει τη ρίζα. Ακόμα τα φυτά αυτά πρέπει να στηριχθούν με πάσσαλο για να μην ξεριζωθούν από πιθανό αέρα.
Το χιόνι στον κήπο μας είναι ωφέλιμο γιατί λειτουργεί μονωτικά, αρκεί να ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Είναι επικίνδυνο αν γίνει πάγος ή αν προκληθούν ζημιές από το βάρος του. Γι’αυτό αρχικά θα πρέπει να το τινάξουμε με κοντάρι από τα δένδρα. Αν σπάσουν κάποια κλαδιά καλό είναι να μην κλαδευτούν όσο επικρατεί παγετός αλλά να περιμένουμε θερμότερες μέρες.
Στον καλυμένο με χιόνι χλοοτάπητα αποφέυγουμε όσο το δυνατόν να περπατάμε πάνω, καθαρίζουμε το χιόνι με τη σκούπα που μαζέυουμε τα φύλλα και ποτίζουμε για να λιώσει.
Τι προσέχουμε:
Επιλέγουμε φυτά που ταιριάζουν στη θέση που θέλουμε να τα βάλουμε και στις συνθήκες που επικρατούν. Μπορεί να μας αρέσει πολύ η γαρδένια για παράδειγμα αλλά δεν θα είναι ποτέ όμορφη σ’ένα σημείο που δεν έχει καθόλου σκιά.
Τι προσέχουμε:
Το λίπασμα σε κόκκους εφαρμόζεται στις συνιστώμενες δόσεις, οι υπερβολές μπορεί να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Απλώνουμε το λίπασμα σε μια απόσταση περιμετρικά του φυτού.
Σε εποχιακά φυτά σε γλάστρες και σε φυτά εσωτερικού χώρου είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται υγρά λιπάσματα που απορροφούνται με το νερό του ποτίσματος.
Φυτά που απλώς ξεχειμώνιαζαν στο σπίτι σας ενώ συνήθως κατοικούν στο μπαλκόνι σας είναι καιρός να ετοιμάζονται για μετακόμιση. Πριν τα μεταφέρετε, αρχίστε να τα αφήνετε έξω για λίγες ώρες κάθε ημέρα, σταδιακά αυξάνοντας το χρόνο που μένουν έξω ώστε να συνηθίσουν την αλλαγή του περιβάλλοντος.
Η πασχαλιά είναι ανθοφόρος θάμνος με μωβ, ροζ ή λευκά λουλούδια πολύ αρωματικά. Κλαδέψτε τώρα τις πασχαλιές σας που βρίσκονται σε ανθοφορία, έτσι θα γεμίσετε τα βάζα σας με πανέμορφα λουλούδια και θ’ ανανεώσετε τα φυτά σας.
Τι προσέχουμε:
Μην ξεχνάτε μετά τη σπορά να εφαρμόζετε εντομοκτόνο εδάφους για τα μυρμήγκια. Τις πρώτες μέρες θα χρειαστούν συχνά ποτίσματα, για να φυτρώσει ο σπόρος. Σε περίπτωση που σπέρνουμε αγριάδα με το χέρι, επειδή ο σπόρος είναι μικροσκοπικός και πολύ ελαφρύς, τον ανακατέθουμε με άμμο για να ‘βαρύνει’ και να μπορούμε να σπέρνουμε ομοιόμορφα.
Αυτό το μήνα και εφόσον οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 20 βαθμούς είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε τους προληπτικούς ψεκασμούς για τετράνυχο. Τέτοιοι ψεκασμοί θα επαναληφθούν κάθε μήνα εφόσον δεν υπάρχει προσβολή. Σε περίπτωση προσβολής ο ψεκασμοί είναι αναγκαίο να γίνονται συχνότερα και πάντα ανάλογα με τον τύπο του σκευάσματος που χρησιμοποιούμε.
Αυτό το μήνα φυτεύουμε τα λαχανικά που έχουμε σπείρει στο έδαφος ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά.( Τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια κ.α.). Θυμηθείτε ότι οι τομάτες και οι αγγουριές θα χρειαστούν υποστύλωση για να προμηθευτείτε καλάμια.
Μπορείτε να βάλετε ανάμεσα στα λαχανικά σας βασιλικό και κατηφέ για βιολογική προστασία από επιβλαβή έντομα. Αν παρουσιαστεί έντομο που τρώει τα φύλλα από τα λαχανικά ή τα βότανα σας μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και με βιολογικό εντομοκτόνο Για μεγαλύτερες αποδόσεις και πιο γόνιμο έδαφος βάλτε κοπριά στον λαχανόκηπό σας. Θα χρειαστείτε 50kg / 100m².
Τι προσέχουμε:
Ποτίζουμε νωρίς το πρωϊ ή αργά το απόγευμα και δεν κουρεύουμε πολύ χαμηλά.
Εφαρμόστε με το πότισμα υγρό λίπασμα για να το προσλάβουν πιο γρήγορα και για να αποτρέψουμε εγκαύματα.
Τι προσέχουμε:
Μετά τη μεταφύτευση και για διάστημα περίπου 6 μηνών στηρίζουμε με πασσάλους το φυτό. Τον πρώτο καιρό μετά τη μεταφύτευση ποτίζουμε καλά το φυτό και καλό θα είναι να κόψουμε και μερικά φύλλα για να ελαττώσουμε την διαπνοή.
Ένα από τα πλέον αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ειδικά στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και κήπους. Ο βασιλικός ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο. Αυτή την εποχή καλό είναι τον προμηθευτείς έτοιμο σε γλάστρα, γιατί η σπορά του γίνεται νωρίς την άνοιξη, ενώ η μεταφύτευσή του Απρίλιο-Μάιο.
Δε χρειάζεται πολύ μεγάλη φροντίδα. Απλώς απαιτεί φως, χωρίς να είναι εκτεθειμένος απευθείας στον ήλιο, ο οποίος μαραίνει τα φύλλα του. Αγαπά το δροσερό έδαφος, γι’ αυτό και πρέπει να ποτίζεται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση. Καλό θα ήταν να τον βοηθάμε και με ελαφριά λιπάσματα. Κορυφολογούμε τον βασιλικό περίπου κάθε 20 μέρες για να αποτρέψουμε το σχηματισμό σπόρων που θα εξαντλήσουν το φυτό. Επίσης, όταν συλλέγεις φύλλα για κατανάλωση, καλύτερα να κόβεις τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.
1. Σκαλίζουμε την επιφανιακή κρούστα του εδάφους
2. Καλύπτουμε το έδαφος με υλικά εδαφοκάλυψης (βότσαλα, φλοιό πεύκου ή κομμένα χόρτα) για να μειώσουμε τη διαπνοή.
3. Ποτίζουμε το πρωϊ ή το απόγευμα, όταν δεν έχει αυξηθεί ακόμα η θερμοκρασία για να μειωθεί η εξάτμιση
4. Τα φυτά σε γλάστρες τα ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα τους είναι στεγνό.
5. Δε λιπαίνουμε με αζωτούχα λιπάσματα όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
6. Με σωστή εγκατάσταση συστήματος ποτίσματος με σταγόνες εξοικονομούμε νερό.
7. Ελέγχουμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για διαρροές.
8. Δεν ψεκάζουμε τα φύλλα των φυτών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
9. Κουρεύουμε χαμηλά τον χλοοτάπητα και περιορίζουμε τη λίπανση.
Φροντίδες
• καθαρίστε τα ζιζάνια που κλέβουν το νερό από τα φυτά
• σκαλίστε λίγο το χώμα για να απορροφά την υγρασία καλύτερα
• στρώστε φλοιό πεύκου και βότσαλα στην επιφάνεια για να εμποδίζεται η εξάτμιση
• τραβήξτε τις γλάστρες τη μία κοντά στην άλλη ώστε να εκμεταλλεύεται το ένα την εξάτμιση του άλλου
Τι προσέχουμε:
Φυτέψτε τα φυτά σας σταδιακά για να έχετε κλιμακούμενη συγκομιδή.
Λάβετε υπόψη σας ποια φυτά συγκαλλιεργούνται για να επωφελούνται αμοιβαία.
Μπρόκολο: Καλλιεργείται για τα άνθη του που εμφανίζονται στις μασχάλες των φύλλων του. Έχει μικρή αντοχή στον παγετό γι ‘αυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες καλό είναι να σκεπάζονται οι κεφαλές με φύλλα. Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και υγρά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-100εκ. Μεταξύ των γραμμών και 50-70εκ επί των γραμμών. Οι κεφαλές συγκομίζονται νωρίς και αφού κοπεί η κεντρική κεφαλή αναπτύσσονται μικρότερες σε δευτερεύοντες βλαστούς.
Κουνουπίδι: Καλλιεργείται για το τεράστιο άνθος του. Έχει μικρή αντοχή στον παγετό γι ‘αυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες καλό είναι να σκεπάζονται οι κεφαλές με φύλλα. Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και υγρά. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 70-100εκ. Μεταξύ των γραμμών και 50-70εκ επί των γραμμών. Οι κεφαλές συγκομίζονται πριν μεγαλώσουν πολύ γιατί υποβαθμίζονται.
Λάχανο: Λαχανικό που καλλιεργείται από το φθινόπωρο ως την άνοιξη για την κεφαλή του. Φυτεύεται σε αποστάσεις 40-60εκ επί των γραμμών και 60-80εκ μεταξύ των γραμμών. Είναι αναγκαίο τα ποτίσματα να γίνονται κανονικά για ν’ αποφευχθεί το σκάσιμο των κεφαλών. Άλλες εργασίες που χρειάζονται είναι τα βοτανίσματα και ελαφρά σκαλίσματα για τον αερισμό του εδάφους. Το φυτό αντέχει στο ψύχος μέχρι -7ºC.
Αυτή είναι η καλύτερη εποχή να φυτέψουμε βολβούς ανοιξιάτικης άνθησης, όπως Ανεμώνη, Τουλίπα, Ίριδα, Φρέζια, Λίλιουμ, Νεραγκούλα, Νάρκισσο, Υάκινθο κ.α. Στο garden center Βασιλειάδη θα βρείτε τις καλύτερες ποικιλίες βολβών και πολλές συμβουλές για να μάθετε πως θα τους φροντίσετε ώστε να γεμίσουν με τα λουλούδια τους, τον κήπο η την βεράντα σας την άνοιξη.
Θα σας δώσουμε όμως και μερικές απλές συμβουλές για αυτούς. Πρώτα από όλα να θυμάστε πως τους βολβούς τους φυτεύουμε πάντα με το πρώτα κρύα, όταν ακόμη το χώμα παραμένει ζεστό. Καθώς έρχεται ο χειμώνας οι βολβοί περνούν στην περίοδο του ύπνου και “ξυπνούν” όταν οι πρώτες ζέστες την άνοιξης εμφανίζονται, Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση; Να τοποθετηθούν στο σωστό βάθος και το κάτω μέρος τους να ακουμπά καλά το χώμα γιατί εκεί είναι οι ρίζες τους. Αν θέλουμε να έχουν σταδιακή άνθηση και αντοχή τους φυτεύουμε αφήνοντας να μεσολαβήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα μεταξύ των φυτεύσεων, ενώ για να βάλουμε πολλά είδη στο ίδιο παρτέρι παίρνουμε υπ’ όψη μας το ύψος και τους συνδυασμούς των χρωμάτων τους. Οι βολβοί απαιτούν καλή αποστράγγιση του εδάφους. Όταν τους φυτεύουμε είναι καλό να τοποθετούμε στο σημείο μια χούφτα χαλίκι και να φυτεύουμε το φυτό στη συνέχεια. Επίσης δεν ξεχνάμε πως ευδοκιμούν όταν τρέφονται καλά για αυτό εμπλουτίζουμε το χώμα με κομπόστ και οργανικό λίπασμα.
Επανασπορά
Αυτή είναι επίσης κατάλληλη περίοδος να επανασπορά του χλοοτάπητα. Διαλέγουμε το σπόρο ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, το διαθέσιμο νερό και τον ήλιο που βλέπει το χώρο μας.
Η σπορά αυτή λόγω εποχής θα σας γλιτώσει από τα πολλά ποτίσματα που χρειάζεται το γκαζόν για να φυτρώσει, αφού οι θερμοκρασίες ευνοούν την υγιή ανάπτυξη του.
Σημαντικό είναι να διανείμουμε το σπόρο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και να φροντίσουμε ο σπόρος, να μπει λίγο κάτω από το χώμα. Στην αρχή ποτίζουμε τακτικά ώστε το χώμα να παραμείνει υγρό και μειώνουμε τα ποτίσματα, αφού φυτρώσει ομοιόμορφα.
Αερισμός
Η λίπανση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Τώρα το φθινόπωρο απαιτείται και ο αερισμός των ριζών. Είναι απαραίτητη εργασία και πρέπει να σας εξηγήσουμε το γιατί.
Το γκαζόν φύεται συνήθως σε χώμα που δεν είναι επαρκώς αμμώδες, επομένως πολύ μικρή ποσότητα αέρα φτάνει στις ρίζες του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αερισμός – η προσθήκη αέρα, δηλαδή – ειναι απαραίτητος για να διευκολύνει το νερό της βροχής και τον αέρα να περάσουν δυναμώνοντας το ριζικό σύστημα. Το τμήμα μας Garden Care έχει όλo τον αναγκαίο εξοπλισμό, ειδικά μηχανήματα κηπουρικής και εξειδικευμένους γεωπόνους για να αναλάβουν τον αερισμό του χλοοτάπητα στον κήπο σας.
Τι προσέχουμε:
Τα κλαδιά αυτού του φυτού σπάνε πολύ εύκολα οπότε είμαστε πολύ προσεκτικοί στη μεταφορά και στην μεταφύτευσή του.
Δεν πετάμε τα φύλλα και τα στελέχη του στον κάδο κομποστοποίησης γιατί περιέχουν έχουν ένα γαλακτώδες υγρό που είναι δηλητιριώδες.
Τι προσέχουμε:
Τα φυτά αυτά πρέπει να ποτστούν καλά μετά τη φύτευση για να δέσει το χώμα αλλά στη συνέχεια να προσεχθεί πολύ η συχνότητα και η ποσότητα του νερού που δέχονται. Αυτό γιατί οι λεπτές ρίζες τους είναι κομμένες και δεν μπορούν να απορροφήσουν νερό με αποτέλεσμα να μένει και να σαπίζει τη ρίζα. Ακόμα τα φυτά αυτά πρέπει να στηριχθούν με πάσσαλο για να μην ξεριζωθούν από πιθανό αέρα.