8 λόγοι να σε φυτέψω!

Υπάρχει ένα στοιχείο που θεμελιώνεται σε κάθε έργο αρχιτεκτονικής τοπίου.

Το δέντρο και η ζωή που δίνει. Οι παρακάτω λόγοι αποδεικνύουν πώς και γιατί τα δέντρα είναι τόσο σημαντικά για τους αρχιτέκτονες τοπίου, αλλά και τον όλο τον κόσμο γύρω μας…

Κρατάνε το νερό μας καθαρό!

Τα δέντρα έχουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του νερού.

Απομακρύνουν λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ιζήματα από την επιφάνεια αλλά και από το νερό που υπάρχει μέσα στη γη.

Σώζουν ζωές!

Η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε μια μελέτη, που διεξήγαγε με το Ινστιτούτο «Davey» και έδειξε ότι τα δέντρα στις αστικές περιοχές είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση σωματιδιακών υλικών από τον αέρα. Αυτό βοηθά στη μείωση της ανθρώπινης θνησιμότητας.

Βοηθούν να αναπνεύσουμε!

Ένα μεγάλο δέντρο είναι σε θέση να απορροφήσει 48 κιλά διοξείδιο του άνθρακα ανά έτος, ενώ παράλληλα μπορεί να εφοδιάσει σε μια ημέρα καθαρό οξυγόνο, που επαρκεί για τέσσερα άτομα.

Δίνουν τροφή!

Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την τροφή που τους παρέχουν τα δέντρα. Αν και τα τρόφιμα αυτά δεν καλύπτουν συνήθως μια πλήρη διατροφή, έχουν σημαντική συνεισφορά και χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα, ιδιαίτερα για γεωργικές καλλιέργειες που είναι μόνο εποχιακά διαθέσιμες, ενώ παρέχουν προμήθειες τροφίμων έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια ξηρασίας, πείνας, και πόλεμου.

Δέντρα για ησυχία!

Τα δέντρα μειώνουν το στρες, παρέχουν ομορφιά, ενώ έχει επιβεβαιωθεί ότι περιοχές κατοικιών με δέντρα υποφέρουν λιγότερο από βανδαλισμούς και ρύπανση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η στέγαση σε κτίρια με περισσότερα δέντρα παρουσιάζει 52% λιγότερη εγκληματικότητα.

Είναι το σπίτι της πανίδας!

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα δέντρα είναι σπίτια για περισσότερα από 80 είδη άγριας ζωής. Σύμφωνα με το Δίκτυο Δράσης για τα Τροπικά Δάση, οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται σε τροπικά δάση, όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 50 εκατομμύρια είδη ασπόνδυλων που ζουν σε αυτά, που εξαρτώνται από τα δέντρα για καταφύγιο, αναπαραγωγή και τροφή.

Κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας!

Τα δέντρα είναι τα κλιματιστικά της φύσης και χρησιμεύουν ως φίλτρα για την απορροή των νερών. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση και την ενέργεια των δέντρων, διαπίστωσε ότι το όφελος των πόλεων αυξάνεται από 1,50 έως 3,00 δολάρια, για κάθε δολάριο που επενδύεται σε δέντρα.

Αυξάνουν την αξία μιας περιοχής!

Μελέτη  έχει αποδείξει ότι κάθε δέντρο στην όψη του σπιτιού προσφέρει αύξηση της αξίας του ακινήτου αλλά και της αξίας των γειτονικών σπιτιών. Επίσης μπορούν να χρησιμεύσουν ως ανεμοφράκτες όταν φυτεύονται στο σωστό μέρος.

Η λίστα με τα οφέλη των δέντρων είναι τεράστια. Σε έναν κόσμο όπου η πρακτικότητα, τα χρήματα και η σκοπιμότητα αποτιμώνται, τα δέντρα αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν ακόμα και τις πιο προηγμένες τεχνολογίες.