Φυτοφράκτες. Για ομορφιά και ιδιωτικότητα!

Οι πράσινοι φράχτες λειτουργούν ως περίφραξη, προστατεύουν από τον θόρυβο, τον αέρα και τα αδιάκριτα βλέμματα, δίνουν δροσιά, σκιά και φυσικά ομορφαίνουν τον κήπο. Διαβάστε στο άρθρο μας πως μπορείτε να τους δημιουργήσετε και ποια είναι τα κατάλληλα φυτά!

Βασικό πλεονέκτημα τους είναι, ότι παρέχουν μια φυσική περίφραξη που δίνει χρώμα στο χώρο και προσφέρουν ένα μοναδικό καταφύγιο με σκιά στοΝ κήπο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης πλεονέκτημά τους είναι αρκετά είδη φυτών σχηματίζουν πυκνούς θάμνους, ή έχουν αγκάθια, εμποδίζοντας έτσι τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Οι φυτοφράκτες διαχωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και ανάλογα με το είδος καθορίζεται και η φροντίδα τους. Φυλλοβόλοι ή αειθαλείς,  φράχτες που χρειάζονται κλάδεμα ή άλλοι όπου τα φυτά αφήνονται ελεύθερα να μεγαλώσουν. Ιδανική εποχή φύτευσης είναι το φθινόπωρο, γιατί οι ρίζες έχουν αρκετό χρόνο να δυναμώσουν και να εξαπλωθούν μέχρι τα πρώτα κρύα.

Ανάλογα το φράχτη που θέλετε να δημιουργήστε, σας προτείνουμε μερικές ιδέες :

 

Λέιλαντ

Είδος κυπαρισσιού και ανήκει στα κωνοφόρα φυτά, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά για φράχτη, γιατί αντέχει και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Χρειάζεται μόνο ήλιο και χώρο, γιαυτό και η απόσταση μεταξύ των φυτών πρέπει να είναι ένα τουλάχιστον μέτρο.

Φωτίνια

Αειθαλές φυτό με μεγάλα πράσινα και κόκκινα φύλλα, γίνεται ένας μεγάλος, ανθισμένος θάμνος. Συγκαταλέγεται στα ιδανικά φυτά για φράχτη, γιατί έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Χρειάζεται φυσικό φως, γόνιμο έδαφος και πότισμα 1- 2 φορές την εβδομάδα.

 

Λιγούστρο

Γένος φυτών που ξεκινούν σαν θάμνοι, αλλά μπορεί να καταλήξουν δέντρα, με

ύψος γύρω στα 2- 5 μέτρα. Η μορφή τους είναι συμπαγής και τα φύλλα τους πυκνά και σκούρα πράσινα. Τα φυλλοβόλα είδη χάνουν τα φύλλα τους γύρω στις αρχές του χειμώνα.

 Πικροδάφνη

Η πικροδάφνη, ή ροδοδάφνη, είναι ιδανική για μια ανθισμένη διακόσμηση κήπου, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί τα μέρη της είναι τοξικά. Αειθαλές φυτό ευδοκιμεί εύκολα σε αρκετά εδάφη, χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Αγγελική

Αειθαλές φυτό που σχηματίζει θάμνους. Ανήκει στις καλύτερες ιδέες για περίφραξη σπιτιού γιατί αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα, τα πλατιά και καταπράσινα φύλλα της εύκολα σχηματίζουν φυσικούς φράχτες και τα λευκά λουλουδάκια της μυρίζουν πανέμορφα. Ευδοκιμεί σε διάφορα εδάφη και έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα. 

Ρυγχόσπερμο

Συγγενής του γνωστού σε όλους μας γιασεμιού διαφέρει μόνο στο σχήμα των φύλλων. Κατά τα άλλα, και τα δύο φυτά είναι αειθαλή, αναρριχώμενα και βγάζουν λευκά λουλούδια με χαρακτηριστικό άρωμα. Ένα αναρριχώμενο φυτό μπορεί επίσης να στολίσει τον κήπο σου αν συνδυαστεί με έναν απλό, ξύλινο, καφασωτό φράχτη, για να αναρριχηθεί.

Πυξάρι

Θαμνώδες, αειθαλές φυτό με μικρά, καταπράσινα φύλλα ανήκει στα χαμηλά φυτά για φράχτη, δηλαδή θα δημιουργήσει περίφραξη για αισθητικούς, κυρίως, σκοπούς. Αργεί αρκετά να αναπτυχθεί και συνήθως φυτεύεται το ένα κοντά στο άλλο, σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φράχτες. Μπορούμε να σας προτείνουμε το ιδανικό για το δικό σας χώρο και τις ανάγκες σας, να τον κατασκευάσουμε και να αναλάβουμε τη συντήρησή του. Φυσικά και για οποιαδήποτε άλλη κηπουρική εργασία ή πληροφορία, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας!