Τριανταφυλλιά. Η αγαπημένη

Η τριανταφυλλιά μπορεί να είναι αγαπημένο φυτό αλλά θέλει τη δική της ξεχωριστή φροντίδα για να μας χαρίσει τα άνθη της. Ανεξάρτητα από το αν είναι αναρριχώμενη, θαμνώδη η κάποια άλλη από τις ατέλειωτες ποικιλίες της, σίγουρα θα δώσει χρώμα και ζωντάνια στο κήπο η το μπαλκόνι σου, με τα υπέροχα χρώματα και αρώματά της. Οι συμβουλές μας θα σε βοηθήσουν να την φροντίσεις και να απολαμβάνεις υπέροχα και αρωματικά τριαντάφυλλα για πολλά χρόνια.

Όταν επιλέγεις τριανταφυλλιά καλό είναι να γνωρίζεις τι θέλεις, γιατί υπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη. Μια βασική ταξινόμηση είναι οι νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και δενδρώδεις. Μπορείς επίσης να διαλέξεις ανάλογα με το χρώμα και το άρωμα του άνθους. Αν τη φυτέψεις σε γλάστρα, επέλεξε μινιατούρα ή εδαφοκάλυψης που έχει χαμηλή και πλευρική ανάπτυξη. Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα φράχτη ή μια εντυπωσιακή είσοδο φύτεψε αναρριχώμενες ή δενδρώδεις ποικιλίες. Συζήτησέ το μαζί μας και θα σου προτείνουμε την κατάλληλη για το δικό σου κήπο.

Οι τριανταφυλλιές, για να ανθίσουν χρειάζονται πολύ ήλιο. Στον κήπο, φυτεύονται συνήθως σε απόσταση περίπου 50 εκ. η μία από την άλλη. Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά στοιχεία, να συγκρατεί την υγρασία, χωρίς να παραμένει πολύ υγρό. Έδαφος δηλαδή με πολύ καλή στράγγιση.

Για διαρκή και πλούσια ανθοφορία, από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού χρειάζεται να την λιπαίνεις με ειδικό λίπασμα και να σκαλίζεις συχνά  το χώμα γύρω από τις ρίζες της.

Η τριανταφυλλιά χρειάζεται νερό, ώστε το έδαφος να διατηρείται υγρό σε αρκετά μεγάλο βάθος. Τις ημέρες του καλοκαιριού πρέπει να την ποτίζεις σχεδόν καθημερινά. Κάθε 3-4 ποτίσματα σκάλιζε το χώμα, για να αερίζονται οι ρίζες.

Καλό είναι να την κλαδεύεις κάθε χρόνο. Ιδανική εποχή είναι η αρχή της άνοιξης. Ειδικά οι θαμνώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, για να δώσουν πλούσια ανθοφορία χρειάζονται βαθύ κλάδεμα. Επίσης, μην ξεχνάς να αφαιρείς τα ξερά άνθη και κλαδάκια, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Tags:
, ,