Συμβουλές για το αυτόματο πότισμα.

Ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και θα ξεκινήσουμε το αυτόματο πότισμα του κήπου μας. Διαβάστε εδώ μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή λειτουργία του.

Ομαδοποιούμε τα φυτά ανάλογα με τις ανάγκες τους σε νερό. Αυτό διευκολύνει την εγκατάσταση του δικτύου, αφού τα φυτά κάθε γραμμής ποτίσματος δέχονται την ίδια ποσότητα νερού.

Αποφεύγουμε τα πολύπλοκα σχήματα καθώς οι πολλές γωνίες και συνδεσμολογίες γιατί αυξάνουν τις απώλειες του δικτύου.

Μετά την εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος, αλλά και κατά τη λειτουργία του, ελέγχουμε τις γωνίες και τις ενώσεις για διαρροές.

Αν έχουμε δύο ή περισσότερα αρδευτικά δίκτυα δεν τα θέτουμε σε λειτουργία ταυτόχρονα.

Όταν υπάρχει μία μόνο βρύση, καλό είναι να τοποθετήσουμε ένα εξάρτημα διακλάδωσης που της δίνει δύο εξόδους. Στη μία συνδέεται ο προγραμματιστής και η άλλη παραμένει ελεύθερη για άλλες χρήσεις. Φυσικά όταν λειτουργεί το αυτόματο πότισμα η άλλη έξοδος πρέπει να παραμένει κλειστή.

Κατά διαστήματα ελέγχουμε τους σταλάκτες και τα μπεκάκια ότι λειτουργούν και ρίχνουν το νερό προς τη σωστή κατεύθυνση και τα καθαρίζουμε από άλατα ή άλλες βρομιές, που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί εκεί.

Αλλάζουμε τις μπαταρίες στους προγραμματιστές τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχουν τελειώσει.

Ρυθμίζουμε το πότισμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προγραμματιστές με ανιχνευτή βροχής, ώστε να μην ποτίζουμε τις μέρες που βρέχει.

Σε μπαλκόνια και βεράντες όπου το πότισμα γίνεται με μία γραμμή, φροντίζουμε στις μεγάλες γλάστρες ή στα φυτά με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό, να τοποθετήσουμε περισσότερους σταλάκτες.