Πως μπορώ να διορθώσω το pH του εδάφους στον κήπο μου.

Με το pH αναγνωρίζουμε αν είναι όξινο ή αλκαλικό το έδαφος του κήπου μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά μας για την ανάπτυξη τους. Όταν υπάρχει υψηλό η χαμηλό pH κάποια από αυτά δεν διαλύονται, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα.

Εάν το pH είναι πολύ όξινο, ο φώσφορος είναι σε χαμηλή διαθεσιμότητα και κάποια στοιχεία όπως το μαγγάνιο μπορεί να γίνουν τοξικά. Εάν το pH είναι πολύ αλκαλικό, έχουν μικρή διαθεσιμότητα επίσης  ο φώσφορος, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος. Άρα τα φυτά που χρειάζονται αυτά τα θρεπτικά στοιχεία δεν αναπτύσσονται.

Το pH μετριέται σε κλίμακα 0-14 και η διατήρηση του ιδανικού pH είναι 6-7. Τα περισσότερα φυτά έχουν καλή ανάπτυξη με Ph εδάφους 5,5 – 7,5. Για να μάθουμε το pH του εδάφους μας, πρέπει να κάνουμε εδαφική ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο η να χρησιμοποιήσουμε pHαμετρο, που όμως δεν είναι ακριβείας.

Στα όξινα εδάφη για να αυξήσουμε το pH προσθέτουμε ασβέστιο, ενώ τα αλκαλικά για να το μειώσουμε προσθέτουμε θείο. Πριν όμως από οποιαδήποτε απόφαση βελτίωσης είναι σημαντικό να γίνει επαφή με τους έμπειρους γεωπόνους μας, που θα σας κατευθύνουν σωστά, αφού υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Επίσης καλό είναι κάθε 4-5 χρόνια να γίνεται μία νέα εδαφική ανάλυση, ώστε να καταγράφεται αν η βελτίωση υφίσταται ή θα πρέπει να επαναληφθεί.