Μαρουλάκι, το δροσερό!

Το μαρούλι είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό του φθινοπώρου με σπουδαία διατροφική αξία, αφού περιέχει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Εύκολο στην καλλιέργεια του είναι ιδανική επιλογή για όσους ξεκινούν για πρώτη φορά την καλλιέργεια λαχανικών.

Yπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού για να επιλέξεις ανάλογα τις προτιμήσεις σου. Η πιο διαδεδομένη είναι η «Ρομάνα» που χαρακτηρίζεται από όρθια ανάπτυξη 20-25 εκατοστών και ωριμάζει περίπου σε 2-2,5 μήνες από την σπορά. Εξίσου γνωστή ποικιλία είναι η «σαλάτα», γνωστή και ως «γαλλικό» μαρούλι, μια εξαιρετική επιλογή για πρώιμες φυτεύσεις. Άλλες ποικιλίες είναι η «Βουτύρου», το «Iceberg» και η «Λόλα».

Το μαρούλι χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και καλλιεργείται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες 14-19°C, σε ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Απαιτεί έδαφος γόνιμο, δροσερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και καλή αποστράγγιση. Φυτεύεται σε απόσταση 30 cm μεταξύ των φυτών και περίπου 60 cm μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Επειδή έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα απαιτεί τακτικό πότισμα, με σχετικά μικρές ποσότητες νερού.

Η καλλιέργεια του προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες, όπως η μελίγκρα και ο αλευρώδης. Για την αντιμετώπιση τους, χρησιμοποιούμε σκεύασμα αλάτων καλίου και ψεκάζουμε κάθε 2 εβδομάδες. Για προληπτική αντιμετώπιση μπορούμε να ψεκάσουμε με σκεύασμα χαλκού. Ο πιο επικίνδυνος όμως εχθρός του μαρουλιού είναι τα σαλιγκάρια. Για την αντιμετώπισή τους χρησιμοποιούμε λίπασμα φωσφορικού σιδήρου γύρω από κάθε ρίζα ή το ρίχνουμε πλευρικά σε γραμμές, δίπλα από κάθε σειρά φύτευσης.

Αν δεν έχουμε κήπο μπορούμε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες να φυτέψουμε μαρούλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αρκεί να αποφύγουμε την έντονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς βοριάδες. Χρησιμοποιούμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, βάθους 20-30 cm και  φυτόχωμα κατάλληλο για κηπευτικά. Δεν ξεχνάμε τα χαλίκια στη βάση της γλάστρας, για καλύτερη αποστράγγιση του χώματος. Καλή επιτυχία και πρόσεχε …μη τα κάνεις σαλάτα!

Tags:
, ,