Κηπουρική και παιδιά. Μια σχέση που έχει μόνο οφέλη!

Η ενασχόληση με την κηπουρική είναι ευεργετική για τα παιδιά, γιατί τα βοηθά να ενεργοποιηθούν και να προσεγγίσουν καλύτερα τη φύση. Διαβάστε στο άρθρο μας και ίσως την επόμενη φορά που θα ασχοληθείτε με τον κήπο σας, να έχετε παρέα και τους μικρούς σας βοηθούς.

Η κηπουρική είναι ίσως η πιο όμορφη δραστηριότητα που μπορείτε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας.

Το παιχνίδι με το χώμα, το φύτεμα, το ρίξιμο των σπόρων, τα είδη και οι διαφορές των φυτών, η χαρά του να μεγαλώνουν με τη φροντίδα τους είναι πολύτιμες εμπειρίες για κάθε παιδί, που όταν τις μοιραστούν μαζί σας γίνονται αξέχαστες αναμνήσεις μιας ανέμελης ζωής στη φύση. Άλλωστε, τα παιδιά είναι γεννημένοι κηπουροί. Είναι περίεργα, τους αρέσει να λερώνονται και να μαθαίνουν μέσα από την πράξη. Αν προσφέρετε στα παιδιά την εμπειρία να έρθουν σε επαφή με το χώμα και με τα φυτά, αν τους μάθετε πώς να τα φροντίζουν, τότε τους δίνετε και ένα σπουδαίο μάθημα σεβασμού προς το περιβάλλον.

Η κηπουρική είναι όμως ευεργετικά και για τα ίδια τα παιδιά.

Είναι ιδανική άσκηση!

Η κηπουρική είναι η καλύτερη φυσική άσκηση, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη για όλα τα παιδιά! Προσφέρει μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση, ενώ είναι και μια από τις σωματικές δραστηριότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά τραυματισμών. Η κηπουρική εμπλέκει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, όπως τα χέρια, τα πόδια, τους ώμους, την πλάτη και την κοιλιά, βελτιώνει την κινητικότητα και βοηθά στην απόκτηση αντοχής.

Βοηθά στη μείωση της έντασης και του στρες!

Η επαφή με τη γη χαλαρώνει και ηρεμεί το πνεύμα, καθώς καταλαγιάζει τα έντονα συναισθήματα. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο πως η κηπουρική λειτουργεί και ως ψυχοθεραπεία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες υπάρχει “κηπουρική θεραπεία” ως ένας αγχολυτικός τρόπος για να ηρεμήσει κάποιος. Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δείξει ότι η κηπουρική ενισχύει τις δεξιότητες της αυτοπεποίθησης, της συνεργασίας και της επικοινωνίας στα παιδιά, τα βοηθά να αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα, να έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και λιγότερο στρες.

Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα!

Μέσα από την ενασχόλησή τους με την κηπουρική, τα παιδιά ανακαλύπτουν διάφορες πλευρές της δημιουργικότητάς τους. Ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο, φυσικά πάντα με την επίβλεψή σας, που θα μεταφυτεύσουν ένα λουλούδι και κάθε κηπουρική εργασία τα εκπαιδεύει και τα εξελίσσει. Η παρατήρηση ενός φυτού που αναπτύσσεται σταδιακά, τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν τον κύκλο της ζωής, ενώ το παιχνίδι με το χώμα είναι μια σπουδαία και δημιουργική δραστηριότητα. Στον κήπο, τα παιδιά συνειδητοποιούν τις υφές των φύλλων, των καρπών, τις μυρωδιές, τα διάφορα χρώματα των φυτών, και όλα αυτά τα ερεθίσματα δημιουργούν για αυτά ένα θησαυρό αίσθησης και αντίληψης.

Βοηθά στην υγεία!

Μην φοβηθείτε όταν το παιδί σας παίζει με τα χώματα. Αντίθετα, πρέπει να γνωρίζετε ότι το χώμα εκθέτει τα παιδιά σε καλά βακτήρια που τα βοηθούν να αναπτύξουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο νωρίς εκθέτουμε τα παιδιά σε καλά βακτήρια, τόσο πιο πιθανό είναι να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να μην ταλαιπωρούνται ως ενήλικες από άσθμα, αλλεργίες ή και παχυσαρκία.

Θα αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά!

Αν θέλετε τα παιδιά σας να τρώνε φρούτα και λαχανικά, βάλτε τα να τα καλλιεργήσουν! Όταν τα παιδιά ασχολούνται με τη γη, ανακαλύπτουν τη διατροφική αξία τους και γίνονται πιο δεκτικά. Σύμφωνα με έρευνα, όταν τα παιδιά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, είναι πολύ πιο πιθανό να τα φάνε και η συνήθεια αυτή τα ακολουθεί και όταν μεγαλώσουν.

Δημιουργεί ανθρώπους που αγαπούν και προστατεύουν τη φύση και το περιβάλλον.

Στην κηπουρική, το παιδί έχει την ικανοποίηση να φροντίζει κάτι δικό του και να παρατηρεί από πρώτο χέρι τον κύκλο της φύσης. Επίσης, η κηπουρική είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να αποκτήσει ένα παιδί περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας έννοιες όπως οικολογία και ανακύκλωση. Στον κήπο, τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση και συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουν το περιβάλλον.

Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά την κηπουρική;

Δεν χρειάζεστε πολλά για να αφεθείτε με σύμμαχο τη φύση στην κηπουρική με τα παιδιά σας. Στο σπίτι σας σίγουρα έχετε τα βασικά, για να δημιουργήσετε παρέα, το δικό σας ανθισμένο παράδεισο.

 • Εξοπλίστε τους μικρούς κηπουρούς με εργαλεία κηπουρικής, κατάλληλα για παιδιά.
 • Απομακρύνετε ή περιορίστε την πρόσβαση σε φυτά με αγκάθια.
 • Τα υλικά που προσφέρει η φύση είναι άφθονα: χώμα και νερό, φύλλα και ξυλαράκια, σαλιγκάρια και μυρμήγκια δημιουργούν ένα μοναδικό εργαστήριο παρατήρησης του κήπου.
 • Βοηθήστε τα παιδιά να φυτέψουν σε μικρά δοχεία ​​δεντρολίβανο, μαϊντανό, δυόσμο κα. Τι είναι, πως λέγεται, πως μυρίζει και άλλα πολλά είναι ένας ολόκληρος κόσμος ανακάλυψης.
 • Προτιμήστε τα εποχιακά φυτά που έχουν ζωηρά χρώματα αλλά και εντυπωσιακά άνθη.
 • Φυτέψτε καρποφόρα δέντρα και λαχανικά. Αφήστε τα να κόψουν την πρώτη συγκομιδή με τα χεράκια τους.
 • Προσπαθήστε να τους αναθέτετε εργασίες που μπορούν να φέρουν εις πέρας και επιβραβεύετε πάντα τις προσπάθειες και το αποτέλεσμα.
 • Δώστε τους μερικά φυτά για τα οποία θα είναι υπεύθυνα.
 • Καλλιεργήστε  είδη που έχουν ταχεία ανάπτυξη για να κρατάτε το ζωντανό ενδιαφέρον τους.
 • Μαζέψτε μαζί τους λαχανικά για το φαγητό.
 • Μη ξεχνάτε καπέλο και γαντάκια!