Κεραμικά στον κήπο

Η αγγειοπλαστική σαν τέχνη, ανήκει στις παλαιότερες. Με τον πηλό, ο άνθρωπος δημιούργησε αντικείμενα που άντεξαν στο πέρασμα των αιώνων και κάλυψαν τις ανάγκες του. Για τη διακόσμηση του κήπου η της βεράντας τα κεραμικά πιθάρια και οι γλάστρες είναι εξαιρετικά στοιχεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους.

Είναι αλήθεια ότι τα κεραμικά δοχεία φύτευσης είναι ακριβότερα και μεταφέρονται πιο δύσκολα από τις πλαστικές γλάστρες, όμως αισθητικά η όψη ενός κήπου ή μπαλκονιού είναι πολύ ομορφότερη. Ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα τους μπορείς να φυτέψεις εποχιακά είδη αλλά και την πλειοψηφία των πολυετών ανθοφόρων. Επίσης διάφορα δέντρα μπορούν να αναπτυχθούν για πολλά χρόνια σε μεγάλες πήλινες γλάστρες – πιθάρια, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα.

Η βουκαμβίλια όπως και τα ανεπτυγμένα γεράνια είναι από τα πιο κατάλληλα καλοκαιρινά φυτά για φύτευση σε ψηλά πήλινα κιούπια. Ιδανικά επίσης ταιριάζουν τα κακτοειδή όπως και τα παχύφυτα. Ακόμη τόσο οι κανονικές όσο κυρίως οι νάνες ποικιλίες ελιάς και εσπεριδοειδών αλλά και είδη ανθοφόρων – καλλωπιστικών δέντρων όπως η πικροδάφνη και η μανόλια αναπτύσσονται για αρκετά χρόνια σε μεγάλα δοχεία φύτευσης.

Τα κεραμικά δοχεία φύτευσης, είναι επίσης ιδανικά για να διακοσμήσουμε βραχόκηπους. Μπορείς να τα τοποθετήσεις σε ελαφρά κυρτή θέση και να φυτέψεις φυτά χαμηλής ανάπτυξης, συνδυάζοντας είδη που μένουν πράσινα όλο το χρόνο με μικρά εποχιακά, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό και διαχρονικό αποτέλεσμα.

Ένα μειονέκτημα που έχουν οι μεγάλες πήλινες γλάστρες και τα κεραμικά πιθάρια, είναι ότι επηρεάζονται από το νερό και στην επιφάνεια τους εμφανίζεται μούχλα και αντιαισθητικά σημάδια. Για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα καθάρισέ τα με ζεστό νερό, απορρυπαντικό και συρματόβουρτσα.

Ακόμη και αν σπάσουν τα κεραμικά παραμένουν χρήσιμα.

Τα κομμάτια τους χρησιμοποιούνται ιδανικά στη βάση από άλλες γλάστρες, πριν την τοποθέτηση χώματος, ώστε να συγκρατείται η υγρασία, μειώνοντας την ανάγκη του φυτού για πότισμα.

Αποφάσισε λοιπόν αυτή τη μικρή επένδυση στο κήπο σου και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!