κατιφές

Κατιφές: σαν τον ήλιο λαμπερός!

Φυτό πολύ γνωστό στην πατρίδα μας που κατάγεται από το Μεξικό. Ο κατιφές (επ. ονομασία: Tagetes) εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν από 400 και πλέον χρόνια. Στην Ελλάδα  ήρθε αρκετά αργότερα. Από τότε όμως εγκαταστάθηκε μόνιμα, αφού και οι Ελληνες τον αγάπησαν αμέσως και το κλίμα τον ευνοεί!

Το ύψος του εξαρτάται απο την ποικιλία. Έτσι υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες είναι υψηλές με ύψος μέχρι 90 εκατοστά, μέσου ύψους μεχρι 60 εκατοστά και νάνες με ύψος 40 εκατοστά. Η βλάστηση είναι ζωηρή και πυκνή. Τα άνθη είναι συμπαγή, σφαιρικά και χρώματος απο πορτοκαλί μέχρι και λευκού. Ανθίζει όλο το καλοκαίρι, το φθινόπωρο μέχρι τους πρώτους χειμερινούς παγετούς. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρους οι οποίοι έχουν καλή βλαστική ικανότητα και βλαστάνουν συνήθως 7 ημέρες απο την σπορά τους. Ο κατηφές μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη αλλα προτιμά τα πλούσια, ελαφρά, ηλιαζόμενα, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Αναπτύσσεται καλά με λίγες αρδεύσεις και μερικά σκαλίσματα. Δεν του αρέσει η υπερβολική υγρασία και τα πολύ πλούσια εδάφη. Πρέπει να κόβονται τακτικά τα υπερώμιμα άνθη που είναι αντιαισθητικά και διακόπτουν τη ανθοφορία.

Είχε ευρεία χρήση στην προκολομβιανή Αμερική. Οι Ναουατλ του Μεξικού έπιναν το τσάι του για τους πονόδοντους, τα στομαχικά ενοχλήματα, τα παράσιτα του εντέρου, προβλήματα στο ήπαρ και την κύστη. Οι Τσερόκι, το χρησιμοποιούσαν για να πλένουν το δέρμα και επίσης έβγαζαν απο αυτό την κίτρινη βαφή. Σημέρινες μελέτες βρίσκουν αντιοξειδωτική και ελαφρά αναλγητική δράση για το εκχύλισμα αυτού του φυτού. Το φυτό αυτό περιέχει θειούχες ενώσεις, αιθέρια έλαια που δρούν ενάντια πολλων βακτηριδίων και ίσως για αυτό, χρησιμοποιείται απο τους ιθαγενείς της Ονδούρας για το πλύσιμο των πτωμάτων.