Καταπολέμησε εχθρούς των φυτών και ασθένειες!

Για να προστατεύσεις τα φυτά σου από την εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού π.χ. φυτόφθορες και περονόσποροι, φτιάξε γύρω τους αυλάκια σε δακτυλίους, ώστε να μην έρχεται το νερό σε επαφή με το λαιμό των φυτών και να μην αναπτύσσονται ζιζάνια κοντά τους.

Με τις ζέστες εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα ενοχλητικά έντομα όπως η μελίγκρα/αφίδες και τα κοκκοειδή. Καλό είναι να εξετάζεις συχνά και προσεκτικά τα φυτά, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων, ώστε να εντοπίσεις έγκαιρα το πρόβλημα. Για να τα αντιμετωπίσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις εντομοκτόνα με φυσικές πυρεθρίνες. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανακάμπτουν γι’ αυτό επανέλαβε τους ψεκασμούς αμέσως μόλις υπάρξουν ξανά συμπτώματα.

Με την ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα εμφανίζεται και ο πολύ βλαβερός τετράνυχος, σε τριανταφυλλιές και γιασεμί. Αντιμετώπισέ τον άμεσα γιατί θα επεκταθεί και σε άλλα φυτά. Για να περιοριστεί η πιθανότητα εμφάνισής του, μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα και κυρίως ξεριζώνουμε τα αγριόχορτα γύρω από το φυτά.

Επιθεώρησε τα φυτά σου επίσης αν έχουν μολυνθεί από ωίδιο τα φύλλα και βοτρύτη τα άνθη των κηπευτικών και καλλωπιστικών ή μονίλια τα πυρηνόκαρπα όπως οι ροδακινιές και αφαίρεσε τα προβεβλημένα μέρη.

Αν κάνεις κομπόστ φρόντισε να το διατηρείς σε μέρος που αερίζεται καλά για να μην αναπτυχθούν επιβλαβείς μύκητες και μικροοργανισμοί.