Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!

Ένας όμορφος κήπος δεν εξαρτάται μόνο από τον πλούτο και την οργάνωση των φυτών αλλά και από την περιποίηση, τη φροντίδα και κυρίως την καθαριότητα του χώρου. Γι’ αυτό το ξεχορτάριασμα από τα ζιζάνια και τα αγριόχορτα είναι απαραίτητο. Η απομάκρυνσή τους γίνεται με το σκάλισμα και το ξεβοτάνισμα.

Με το σκάλισμα απομακρύνουμε τα αγριόχορτα γύρω από το φυτό μας, αφαιρώντας τα από τη ρίζα και βοηθάμε στην αναζωογόνηση των ξηρών εδαφών, θρυμματίζοντας το χώμα και ανακατεύοντας τα θρεπτικά συστατικά, που του έχουν προστεθεί μέσω της λίπανσης.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως τσάπες για μεγαλύτερες επιφάνειες και μικρά σκαλιστήρια τοπικά. Κατά το σκάλισμα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δουλεύοντας στα επιφανειακά στρώματα για να μην τραυματίσουμε το ριζικό σύστημα των φυτών.

Το ξεβοτάνισμα ή αλλιώς ξεχορτάριασμα είναι εξίσου απαραίτητο. Η διαδικασία γίνεται τοπικά και ενδείκνυται για την απομάκρυνση όλων των ετήσιων ζιζανίων. Συνήθως γίνεται με το χέρι, όμως υπάρχουν και ειδικά μηχανήματα. Το ξεβοτάνισμα με το χέρι συνιστάται κυρίως σε χλοοτάπητες. Με ένα μικρό μαχαίρι αφαιρούμε τη ρίζα του ζιζανίου χωρίς να προκαλούμε ζημιά στο γκαζόν. Το ξεβοτάνισμα με χορτοκοπτικό μηχάνημα είναι πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος. Δεν εξασφαλίζει όμως την οριστική απομάκρυνση των αγριόχορτων, γιατί δεν καταστρέφει το ριζικό τους σύστημα με αποτέλεσμα μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα τα πολυετή αγριόχορτα να αναπτύσσονται ξανά. Φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν ενδείκνυται η χρήση χημικών ουσιών για την καταπολέμηση των ζιζανίων. Μπορούμε όμως να παρεμποδίσουμε την ανάπτυξη τους με την κάλυψη του εδάφους με διάφορα υλικά όπως χαλίκι η βότσαλο.