Ένας κήπος στη βεράντα!

Η δημιουργία μιας πράσινης βεράντας έχει αντίστοιχες απαιτήσεις με το σχεδιασμό ενός κήπου και λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά ώστε να διασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Ξεκινώντας το σχεδιασμό, βασικό στοιχείο είναι ο προσανατολισμός της ο οποίος είναι καθοριστικός για την επιλογή των φυτών.

Η επιλογή των κατάλληλων φυτών είναι πολύ σημαντική. Όλα τα φυτά μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρα, ακόμη και δέντρα, αν χρησιμοποιήσουμε το απαιτούμενο μέγεθος γλάστρας και κάνουμε τα απαραίτητα κλαδέματα. Για να διευκολυνθείτε στην επιλογή των φυτών, σας παραθέτουμε κάποιες κατηγορίες.

Φυτά ανθεκτικά στην έντονη ηλιοφάνεια: Είναι σχεδόν όλοι οι ανθοφόροι θάμνοι, οι περισσότερες ανθοφόρες πόες, τα αγρωστώδη, τα φοινικοειδή, τα κακτοειδή, τα παχύφυτα, τα αρωματικά  καθώς και τα περισσότερα κωνοφόρα, αν φροντίσετε το σωστό πότισμα και τον αερισμό των ριζών τους.

Φυτά για συνθήκες μειωμένου φωτισμού: Κάποιες ποικιλίες κωνοφόρων και τα οξύφυλλα  φυτά, όπως καμέλια, γαρδένια, αζαλέα, ροδόδενδρο, πιερίδα. Επίσης το πυξάρι, το ιαπωνικό σφενδάμι, η αουκούμπα, η αράλια και ο έρωτας.

Φυτά ανθεκτικά στον αέρα: Είναι κατά βάση τα φυτά με σκληρό φύλλωμα όπως δάφνη Απόλλωνος, ilex, πικροδάφνη, ευώνυμο, αγγελική, ελαίαγνος, ελιά, γιούκα, δράκαινα, φοινικοειδή, κακτοειδή και κωνοφόρα.

Φυτά που αναδίδουν άρωμα: Οι κλασσικοί αρωματικοί θάμνοι, δεντρολίβανο, λεβάντα, αρμπαρόριζα, μαντζουράνα, μυρτιά, καθώς και το γιασεμί, το νυχτολούλουδο, το φούλι, το αγιόκλημα, η αγγελική, το ρυγχόσπερμο κ.α.

Φυτά που προσδίδουν χρώμα: Εκτός από τα ανθοφόρα φυτά υπάρχουν κάποια που δίνουν  χρώμα με το φύλλωμά τους, όπως η φωτίνια, η ναντίνα, η βερβερίδα, ποικιλίες κωνοφόρων και θάμνων και διάφορα κωνοφόρα.

Για τη φύτευση των φυτών χρησιμοποιήστε τύρφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία και κοκκώδη λιπάσματα που τοποθετούνται στο έδαφος κατά τη φύτευση και τρέφουν το φυτό από 4 έως 8 μήνες.

Η καλύτερη λύση για να έχετε σωστό πότισμα είναι να τοποθετήσετε αυτόματο αρδευτικό σύστημα. Επίσης, πρέπει να γίνονται κλαδέματα, καθαρισμοί, ραντίσματα και λιπάνσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά με το πέρασμα του χρόνου θα χρειαστεί προσθήκη τύρφης και, όταν μεγαλώσουν τα φυτά, αλλαγή γλάστρας.

Η επιλογή των γλαστρών και ζαρντινιέρων είναι μια ακόμη σημαντική διαδικασία. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά υλικά αλλά θα πρέπει να προσέξετε να μην τα μπερδέψετε, για να έχετε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.

Πέρα από τα πολυετή φυτά, κρατάτε πάντα κάποιες γλάστρες για φύτευση ανθοφόρων εποχιακών, ώστε να εξασφαλίζετε χρώμα και συνεχή ανανέωση.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες και θέλετε να εμπιστευθείτε τους ειδικούς, σας περιμένουμε στο garden center Bασιλειάδη. Θα σας προτείνουμε τις ιδανικές λύσεις και θα δημιουργήσουμε μια μοναδική, όαση πράσινου στη δική σας βεράντα.