Άκανθος: Το φυτό της αρχαίας Ελληνικής τέχνης.

Τον γνωρίζουμε σε δύο μορφές. Tο γνωστότερο Acanthus mollis και το μικρότερο, αγκαθωτό Acanthus spinosum. Πρόκειται για τον άκανθο, το πιο διάσημο φυτικό σύμβολο στην τέχνη της αρχαίας Ελλάδας.

Ο άκανθος φυτρώνει στις χώρες της Μεσογείου από αμνημονεύτων χρόνων. Η πιο γνωστή διακοσμητική του χρήση, που το καθιέρωσε ως σύμβολο, είναι στο κιονόκρανο κολώνας ναού της Κορίνθου από τον Καλλίμαχο, τον πέμπτο αιώνα, που δημιούργησε τον «Κορινθιακό» ρυθμό στην τέχνη και την αρχιτεκτονική.  Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους και στη νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα στην Ευρώπη και Αμερική. Τα ακροκέραμα της παλιάς Αθήνας, μιμούνται το φύλλο του ακάνθου και απεικονίσεις του χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικό ακόμα και σήμερα.

Τον άκανθο αν τον θέλουμε στον κήπο μας, όπου χρησιμοποιείται ως μπορντούρα και διαχωριστικό, τον φυτεύουμε αυτή την εποχή, σε μέρη όμως που δεν ποτίζονται το καλοκαίρι. Μεγάλο του προτέρημα είναι ότι μεγαλώνει και κάτω από μεγάλα δένδρα όπως πεύκα και κυπαρίσσια.