Τι είναι η τύρφη και πώς τη χρησιμοποιούμε

Η τύρφη είναι ένα φυσικό προϊόν, με μοναδικές εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες. Βοηθά το χώμα να συγκρατεί νερό, αέρα και θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιείται πλέον από όλους όσους επιδιώκουν φυτά με υγιή ριζικό σύστημα, πλούσια βλάστηση και έντονη ανθοφορία. Υπάρχουν 2 βασικά είδη τύρφης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Η ξανθιά τύρφη είναι πιο συνεκτική από την μαύρη και συγκρατεί περισσότερη ποσότητα αέρα και νερού. Έχει πολύ χαμηλό pH και περιέχει μικρή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων.

Η μαύρη τύρφη είναι πιο αφράτη και όχι τόσο συνεκτική. Συγκρατεί λιγότερη υγρασία και αέρα, έχει υψηλότερο pH,  είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά έχει όμως μεγαλύτερο κόστος από τη ξανθιά τύρφη.

H τύρφη, ξανθιά ή μαύρη, χρησιμοποιείται σαν κύριο συστατικό στα περισσότερα φυτοχώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σε περιεκτικότητα από το 1/3 ως 2/3 του συνολικού τους όγκου. Το υπόλοιπο φυτόχωμα περιέχει άλλα οργανικά υλικά, όπως κομπόστ ή ανόργανα όπως άμμος, περλίτη και ελαφρόπετρα. Σε αρκετές περιπτώσεις την χρησιμοποιούμε αυτούσια για τη βελτίωση των ιδιοτήτων του εδάφους πριν τη φύτευση του γκαζόν, των καρποφόρων δέντρων, η καλλωπιστικών θάμνων και δέντρων.

Η τύρφη είναι ένα ασφαλές προϊόν, γιατί έχει απολυμανθεί κατά την επεξεργασία της, ώστε να μην περιέχει βλαβερούς μικροοργανισμούς.