Σχεδιασμός κήπου.Τι πρέπει να προσέξεις:

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου της κατοικίας σου, και ο σχεδιασμός του κήπου είναι πολύ σημαντικός αφού για ένα αρκετά μεγάλο μέρος του χρόνου καθημερινά βρισκόμαστε στον κήπο του σπιτιού μας. Εκεί περνάμε όμορφες οικογενειακές στιγμές, χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε το πράσινο μέσα σε ένα φυσικά περιφραγμένο χώρο. Η σχεδίαση του κήπου απαιτεί μεγάλη προσοχή λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες δραστηριότητες που γίνονται σε αυτόν σε συνδυασμό με την αισθητική και την αναψυχή που προσφέρει. Τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξεις κατά την σχεδίαση είναι :

Οι προσωπικές σου ανάγκες:

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβεις σοβαρά  υπόψη είναι τι αναζητάς από τον κήπο σου. Θέλεις ένα ανοιχτό κήπο για να παίζουν τα παιδιά, έναν πιο σχηματισμένο κήπο για να απολαμβάνεις από το κιόσκι σου, ένα κήπο τροπικό, η ένα μεσογειακό; Ξεκαθάρισε το στο μυαλό σου πριν ξεκινήσεις το σχεδιασμό του.

Ο περιβάλλοντας χώρος:

Για να είναι αρμονικός ένας κήπος οφείλει να είναι ενταγμένος στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Αν  βρίσκεσαι δίπλα από ένα δάσος είναι σωστό ο κήπος σου να ενταχθεί στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας κωνοφόρα δέντρα . Αν ο χώρος σου βρίσκεται στη θάλασσα είναι αναγκαίο να επιλέξεις φυτά και δένδρα που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Οι ιδιαιτερότητες του εδάφους:

Για να είμαστε σίγουροι ότι ο κήπος μας θα μπορεί να αναπτυχθεί πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του εδάφους. Για παράδειγμα, σ’ ένα χώρο στον οποίο θα φυτευτεί φυσικός χλοοτάπητας, το χώμα θα πρέπει να είναι αμμώδες για να αποστραγγίζει, αλλά παράλληλα να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η ποσότητα του νερού στο υπέδαφος καθορίζει το είδος των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν. Μια χημική ανάλυση του εδάφους μας βοηθά να αντιληφθούμε εάν χρειάζεται εμπλουτισμός του εδάφους και εάν θα υπάρχει, μετά τη φύτευση, ο ιδανικός αερισμός στις ρίζες των φυτών.

Η επιλογή των φυτών:

Ποια φυτά και δέντρα είναι ιδανικά σε παραθαλάσσιες περιοχές, ποιοι θάμνοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φρακτικά, ποια φυτά είναι ιδανικά για δεντροστοιχίες σε αστικές περιοχές, δίπλα σε πισίνες, εσωτερικούς τοίχους, μονώσεις είναι σημαντικά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να ερευνήσουμε προτού ξεκινήσουμε το σχεδιασμό μας. Ο προσανατολισμός του σπιτιού είναι επίσης πολύ σημαντικός όσον αφορά το είδος φυτών που θα διαλέξουμε, καθώς και για το πού θα φυτευτούν ώστε να είναι υγιή και να ανθοφορούν.

Οι ανάγκες άρδευσης:

Το σύστημα άρδευσης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση ενός κήπου. Ένας σωστός σχεδιασμός του αρδευτικού συστήματος, ο οποίος λαμβάνει υπόψιν τις προδιαγραφές του χώρου, τις ανάγκες άρδευσης και εκμεταλλεύεται την τελευταία τεχνολογία του τομέα μπορεί όχι μόνο να προσφέρει οικονομία χρημάτων στην εγκατάσταση και διαχείριση, αλλά και οικονομία νερού και σωστή χρήση της άρδευσης.