Πως να προστατέψω τα φυτά από το κρύο!

Ο χειμώνας πολλές φορές είναι καταστροφικός για τα φυτά. Προμηθεύσου λοιπόν έγκαιρα ειδικά αντιανεμικά δίχτυα, αντιπαγετικά υφάσματα και ότι άλλο υλικό προστασίας χρειάζεται. Επίσης θα χρειαστείς πασσάλους υποστύλωσης για να στηρίξεις τα νεαρά δέντρα. Με δεδομένο τον απρόβλεπτο καιρό των τελευταίων χρόνων, καλό θα ήταν να είσαι έτοιμος για το ενδεχόμενο παγωνιάς και δυνατών ανέμων ακόμα κι αν πιστεύεις ότι είναι νωρίς. Καλό είναι να ξέρεις τις ανάγκες των φυτών σου για αυτό ας δούμε πως τα πάνε τα φυτά με τις θερμοκρασίες. Σίγουρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το κρύο όλα τα κωνοφόρα όπως τούγια, λέιλαντ, λεμονοκυπάρισσα κτλ. Αλλά και οι θάμνοι φράχτες με βιβούρνα, φωτίνιες, δάφνες, αγγελικές κτλ.

Δεν έχουν πρόβλημα επίσης τα φυλλοβόλα, αφού με το να ρίχνουν τα φύλλα τους δεν κινδυνεύουν να καούν από τις παγωνιές. Ανθεκτικοί επίσης είναι και οι βολβοί όπως τουλίπες, ζουμπούλια, φρέζιες, νάρκισσοι κτλ.

Από τα αναρριχώμενα το ρυγχόσπερμο δεν παθαίνει τίποτα, Ιδιαίτερα ανθεκτικά είναι και τα αρωματικά, όπως και οι πολυετείς πόες, γκαζάνιες και γεράνια που δεν αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο. Κυκλάμινα, καμέλιες και πανσέδες είναι επίσης φυτά κατεξοχήν του χειμώνα.

Ας δούμε τώρα ποια είναι αυτά που ‘’ζορίζονται’’ με το κρύο. Βουκαμβίλιες και γιασεμιά καλύτερα να τα προστατέψεις. Λεμονιές και πορτοκαλιές, θα πρέπει σε περίπτωση παγωνιάς να σκεπαστούν με αντιπαγετικό πανί. Όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου φίκος, σεφλέρα, ζάμια, οι ορχιδέες, οι δράκαινες και αρκετά ακόμα θα πρέπει να έχουν ήδη μεταφερθεί στο εσωτερικό του σπιτιού.

Φοινικοειδή, κάκτοι και παχύφυτα και αυτά έχουν θέμα με τις χαμηλές θερμοκρασίες οπότε  πρέπει να μην τα ξεχάσουμε. Ο ιβίσκος, το νυχτολούλουδο και ο τηλέγραφος θέλουν προστασία αλλά αν καούν από το κρύο, με ένα γερό κλάδεμα και λίπανση στις αρχές της άνοιξης θα μας δώσουν ξανά νέα βλάστηση.

Να θυμάσαι ότι το χειμώνα σταματάμε τις λιπάνσεις, ελαττώνουμε το πότισμα και δεν κλαδεύουμε.  Ότι χρειαστεί θα γίνει προς τα τέλη του χειμώνα πριν την Άνοιξη! Τώρα είναι η εποχή που οι κηπουροί ξεκουράζονται.. απόλαυσέ το.. μόνο μη ξεχάσεις να μεταφέρεις  τις γλάστρες με τα πιο ευαίσθητα φυτά σε σημεία του κήπου ή του μπαλκονιού   με τη μεγαλύτερη δυνατή ηλιοφάνεια και  προστασία από το κρύο και το δυνατό αέρα.