Προστασία των φυτών από τον άνεμο

Οι δυνατοί άνεμοι, που συχνά συναντώνται ανά την επικράτεια, είναι σε θέση να τραυματίσουν τα φυτά μας. Δείτε παρακάτω μερικές πρακτικές συμβουλές για την προστασία των φυτών σας, αλλά και προληπτικά μέτρα ώστε τα φυτά σας να παραμένουν υγιεί υπό συνθήκες δυνατών ανέμων.

  • Ανεμοφράκτες

Οι ανεμοφράκτες είναι σε θέση να σωπάσουν κατά πολύ τη δύναμη του ανέμου. Για παράδειγμα, ένας φράχτης ύψους 2 μέτρων,  σπάει τη δύναμη του ανέμου για απόσταση περίπου 10 μέτρων.

  • Αφυδάτωση

Ο συνηθέστερος τραυματισμός που προκαλείται στον κήπο από τον άνεμο είναι η ξήρανση του εδάφους και των ριζών. Η εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια του εδάφους και τα φύλλα επιταχύνεται σε μεγάλο βαθμό από τη δύναμη του ανέμου. Τα φυτά που είχαν ποτιστεί την προηγούμενη ημέρα μπορούν να στεγνώσουν και να βρεθούν αρκετές ώρες εκτεθειμένα στον άνεμο. Νεαρά ή και λαχανοκομικά,  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αφυδάτωση από τον άνεμο. Δώστε τους άφθονο επιπλέον νερό κατά τις πςριοόσους ισχυρών ανέμων.

Το φαινόμενο της ξήρανσης του ανέμου είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τους χειμερινούς χειμώνες. Όταν το έδαφος είναι κρύο ή ξηρό, τα  αειθαλή φυτά δεν μπορούν να πάρουν το απαραίτητο νερό, ώστε να αντικαταστήσουν αυτό που έχει στεγνώσει από τα φύλλα τους λόγω του ανέμου.

  • Προστασία των λαχανικών

Η φύτευση λαχανικών σε εναλλασσόμενες σειρές από ψηλά και μικρά φυτά μπορεί να προστατεύσει τα μικρότερα φυτά από ζημιά από τον άνεμο. Ένας “ανεμοθραύστης” από ηλιοτρόπια, καλαμπόκι ή στοίβα από τομάτες μπορεί να φυτευτεί κατά μήκος μιας ή δύο πλευρών ενός λαχανόκηπου για να παρέχει προστασία στα μικρότερα φυτά.

  • Αποτροπή ζημιών στα δέντρα

Ο άνεμος καταστρέφει πολλά δέντρα, τα οποία θα μπορούσαν να προστατευτούν αν είχαν την κατάλληλη προετοιμασία. Ένα νεαρό δέντρο που αναπτύχθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ίσως χρειαστεί να αραιωθεί πριν φτάσουν. Το σωστό κλάδεμα και η αραίωση μπορεί να προστατέψουν το δέντρο σας από πιθανό σπάσιμο.

Οι ειδικοί γεωπόνοι του Garden Center Βασιλειάδη, βρίσκονται διαρκώς στη διάθεσή σας. Τα τμήματά μας Garden Care & Garden For All είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσουν σε οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σας. Μη διστάσετε να ζητήσετε τις συμβουλές μας!

 

Πηγή: www.agroconection.com