Πικέα. Ένα έλατο αλλιώτικο από τα άλλα!

Η οικογένεια των αειθαλών, κωνοφόρων δέντρων περιλαμβάνει εκτός από τα έλατα και άλλα είδη, όπως οι πικέες, που ξεχωρίζουν για τα συμμετρικά σχήματα και τα πολύ ασυνήθιστα χρώματα των φυλλωμάτων. Η πικέα και οι επιμέρους ποικιλίες της αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για χριστουγεννιάτικο στολισμό αλλά και πολύ ωραίες επιλογές για δώρο! Μάθετε περισσότερα για αυτές .

Οι επιμέρους ποικιλίες της πικέας καλύπτουν μια μεγάλη παλέτα.  Από αυτές που ευδοκιμούν στη χώρα μας,  η γνωστότερη είναι η picea glauca conica, ένα δεντράκι πυκνής διαμόρφωσης με ελαφρώς αιχμηρά κλαδιά και άψογο πυραμιδοειδές σχήμα. Ανθεκτικό ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, δεν συμπαθεί την ζέστη, την υπερβολική υγρασία στην ρίζα και τις μικρές γλάστρες. Σαν κλασικό κωνοφόρο, δεν παγώνει και με τακτική και συνεπή λίπανση διατηρεί το ζωντανό πράσινο χρώμα του για πολλά χρόνια.

Η ποικιλία omorika επίσης, διαθέτει όλα τα βασικά γνωρίσματα του είδους της, με τη διαφορά ότι αποκτά περισσότερο ύψος και προορίζεται για κήπους με αρκετή έκταση και μέγεθος.

Από τις μπλε ποικιλίες, τα λεγόμενα μπλε έλατα, ξεχωρίζει το picea pungens koster. Πραγματικό κόσμημα για κάθε κήπο διαθέτει εύρωστο, πυκνό φύλλωμα και ευθυτενή όψη. Είναι ένα μοναδικό φυτό, σπάνιου χρώματος και ομορφιάς, με φύλλωμα από ασημένιες-μπλε βελόνες, που στηρίζονται κομψά σε κωνικό σχήμα έλατου. Ανθεκτικό στο κρύο και την ξηρασία, προσαρμόζεται με επιτυχία στους ελληνικούς κήπους και διατηρεί την εμφάνισή του όλες τις εποχές, δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ως υβρίδιο της ποικιλίας αυτής  το pungens hoopsii είναι ένα ακόμα όμορφο μπλε έλατο, με διαφορετική διάταξη στα κλαδιά, αλλά με το ίδιο υπέροχο χρώμα στο φύλλωμα.

Όσον αφορά τις νάνες ποικιλίες, γνωστότερη και περισσότερο προσαρμόσιμη στην χώρα μας είναι η picea pungens glauca globosa nana, με εξαιρετικά αργή ανάπτυξη και απίθανο μπλε- γκρι χρώμα.