Πασχαλιά : Το λουλούδι του Πάσχα

Η Πασχαλιά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η άνθισή της είναι η αναγγελία της άνοιξης και του Πάσχα, εξ ου και το όνομα της. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό, τόσο σε ασθένειες όσο και σε κλιματολογικές συνθήκες και ανάλογα με την ποικιλία τα λουλούδια της έχουν από λευκό, ροζ έως πολύ βαθύ μωβ χρώμα. Αν τη θέλετε στον κήπο σας μάθετε για αυτήν..

Η Πασχαλιά (Syringa Vulgaris) ήταν πολύ γνωστή από την αρχαιότητα. Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι υπήρχε μια πανέμορφη Νύμφη, που ο θεός Πάνας ερωτεύτηκε και για να γλυτώσει από το θεό που την κυνηγούσε, μεταμορφώθηκε στη γνωστή μας Πασχαλιά.

Είναι θάμνος ή δένδρο φυλλοβόλο, με ταχεία ανάπτυξη, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5μ., με μεγάλα, βαθυπράσινα και σε σχήμα καρδιάς φύλλα. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό, χωρίς πολλές απαιτήσεις που αναπτύσσεται σε έδαφος ουδέτερο και καλά αποστραγγισμένο. Χρειάζεται άπλετο φως και καλό αερισμό, για αυτό επιλέξτε μια ηλιόλουστη τοποθεσία χωρίς άλλα μεγάλα, φυτά ή δέντρα, γύρω της.

Η Πασχαλιά μπορεί να φυτευτεί τόσο σε πεδινές, όσο και σε πιο βόρειες περιοχές, καθώς αντέχει μέχρι τους -20ο C. και το κρύο ευνοεί την ανθοφορία της. Όσο πιο βαρύς είναι ο χειμώνας τόσο περισσότερα λουλούδια αποκτά την επόμενη άνοιξη. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, σπόρους και καταβολάδες. Είναι ιδανικό φυτό για κήπους αλλά και για γλάστρα, που όμως θα πρέπει να είναι μεγάλη, ενώ κάποιες ποικιλίες χαμηλού ύψους είναι κατάλληλες και για φύτευση σε μπορντούρες ή χαμηλούς φράχτες σε κήπους.

Η Πασχαλιά ανήκει στα φυτά που αναπτύσσουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό παραφυάδων που χρειάζονται κόψιμο, ώστε να διατηρεί το σχήμα της και να αναπτύσσεται σωστά. Το τακτικό κλάδεμα είναι καλό να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας, ενώ στην ευρωστία της συμβάλλει και το κόψιμο των λουλουδιών της, μόλις αυτά μαραθούν.

Ένας λόγος που μπορεί να οδηγήσει την πασχαλιά σε “μαρασμό” είναι το υπερβολικό πότισμα. Οι ανάγκες της σε νερό είναι ιδιαίτερα μικρές και ακόμη και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού λίγο νερό κάθε 4-5 μέρες είναι αρκετό. Η εικόνα του φυτού που ταλαιπωρείται από το πολύ πότισμα είναι ίδια με εκείνη μιας “διψασμένης” Πασχαλιάς για αυτό ελέγχετε το χώμα και ποτίζετε μόνο όταν αυτό είναι εντελώς στεγνό.

Η πασχαλιά θεωρείται ένα πνευματικό φυτό που με το άρωμά του βοηθά στη σωματική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία. Τα λουλούδια της είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες Η μυρωδιά της είναι καταπραϋντική και χρησιμοποιείται για προβλήματα άγχους και κατάθλιψης. Φυτέψτε λοιπόν μια Πασχαλιά στο κήπο σας και με την ομορφιά και το άρωμά της νιώστε τη χαρά της άνοιξης!