01 Σεπ Ορχιδέες, πάντα μας γοητεύουν!
Η ορχιδέα είναι ένα φυτό με περίπου 24.000 είδη και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται μέσα στο σπίτι και προσφέρεται συχνά ως δώρο.
Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε μια ορχιδέα στο χώρο μας και να την κάνουμε να ανθοφορήσει ξανά και ξανά;
Ιδιαίτερες, εξωτικές και έξυπνες οι ορχιδέες χρησιμοποιούν άλλα φυτά και συμβιώνουν μαζί τους, όπως και μιμούνται έντομα, προκειμένου να γονιμοποιηθούν.
Για να κρατηθεί μια ορχιδέα εύρωστη και υγιής, πρέπει να δέχεται 12-14 ώρες φωτός καθημερινά και να μην έρχεται σε επαφή με το άμεσο ηλιακό φως. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης των περισσότερων ειδών είναι 15-27 Co κατά τη διάρκεια της ημέρας και 11-15 Co της νύχτας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η διαφορά θερμοκρασίας γιατί έτσι προάγεται η διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών.
Για τις ορχιδέες που καλλιεργούνται σε γλάστρες, το πότισμα είναι η σημαντικότερη εργασία. Ρίζες πράσινες και υγιείς είναι σημάδι σωστής άρδευσης. Ιδανική συχνότητα ποτίσματος είναι μια φορά την εβδομάδα, εμβαπτίζοντάς την για 5-10 λεπτά στο νερό. Στη συνέχεια τις αφήνουμε να στραγγίσουν και να στεγνώσουν καλά.
Για τη λίπανση χρησιμοποιούμε ειδικό λίπασμα δύο φορές το μήνα ( Μάρτιος – Οκτώβριος).
Τα περισσότερα είδη ορχιδέας αγαπούν την υγρασία. Για να την αυξήσουμε ψεκάζουμε με νερό νωρίς το πρωί, ή τις τοποθετούμε πάνω σε δίσκο με χαλίκι και νερό χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή με αυτό οι ρίζες.
Τα περισσότερα είδη ορχιδέας είναι επίφυτα, δηλαδή μεγαλώνουν στον αέρα, στηριζόμενα σε δέντρα ή βράχους. Επομένως, για την καλλιέργειά τους δεν απαιτείται χώμα, αλλά ανάλογα με το είδος διαφορετικό υπόστρωμα καλλιέργειας.
Το πιο διαδεδομένο υπόστρωμα είναι ο φλοιός πεύκου, που αφήνει τον αέρα να περνά από τις ρίζες και επιτρέπει την αποστράγγιση του νερού.
Βασικό είναι οι ορχιδέες να φυτεύονται σε ειδικές γλάστρες που έχουν τρύπες και επιτρέπουν τον αερισμό. Ιδανική επιλογή είναι οι πήλινες γλάστρες γιατί στεγνώνουν ταχύτερα ή οι διάφανες που έχουν τρύπες αποστράγγισης.
Η μεταφύτευσή τους γίνεται κάθε 1-2 χρόνια, ποτέ όμως όταν είναι ανθισμένες ή σε περίοδο ανάπτυξης. Αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία, κόβουμε το στέλεχος πάνω από τον 2ο οφθαλμό μετρώντας από κάτω, ενώ αν δεν υπάρχει οφθαλμός, το κόβουμε πιο χαμηλά. Η παραγωγή νέων ριζών και οφθαλμών είναι σημάδι υγιούς φυτού.
Εχθροί τους είναι τα κοκκοειδή, οι θρίπες και ο τετράνυχος.
Για τον τετράνυχο, μειώνουμε την υγρασία και ψεκάζουμε με ένα κατάλληλο σκεύασμα.
Τα κοκκοειδή, σε μικρής έκτασης προσβολή, τα απομακρύνουμε με βαμβάκι εμποτισμένο σε οινόπνευμα, διαφορετικά ψεκάζουμε με κατάλληλο εντομοκτόνο. Ο θρίπας καταπολεμείται και αυτός με εντομοκτόνο. Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τη ρίζα είναι πιο σοβαρές, γιατί αν η ασθένεια έχει προχωρήσει, είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.