Λίπανση, η τροφή των φυτών!

Λίπανση: H αλλιώς η τροφή των φυτών. Όπως το χώμα, ο ήλιος και το νερό, έτσι και το λίπασμα είναι απαραίτητα για να μπορούν τα φυτά να διατηρούνται εύρωστα και υγιή. Το λίπασμα είναι η τροφή τους και τους δίνει όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ανάπτυξη τους.

Ποιο λίπασμα είναι κατάλληλο; Πώς θα το εφαρμόσουμε σωστά για να μην «κάψει» τα φυτά μας; Η «διατροφή» των φυτών έχει κανόνες και για να δούμε αποτελέσματα πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Όλα τα λιπάσματα, οργανικά η χημικά, υπάρχουν σε στερεή ή υγρή μορφή. Τα στερεά υπάρχουν σε σκόνη ή κόκκους και απλώνονται στο έδαφος. Η αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων τους γίνεται συνήθως αργά, ενώ χρειάζονται πλούσιο πότισμα για να διαλυθούν και να αποδώσουν. Τα υγρά λιπάσματα ή τα υδατοδιαλυτά αποδεσμεύουν γρηγορότερα τα θρεπτικά τους στοιχεία, αλλά απαιτούν πιο συχνή εφαρμογή. Είναι λιπάσματα κατάλληλα για γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Αγοράζοντας λίπασμα είναι σημαντικό να προσέχουμε την περιεκτικότητα τους. Οι αριθμοί που αναγράφονται στη συσκευασία τους αναφέρονται στην περιεκτικότητα των τριών βασικών στοιχείων: άζωτο(Ν), φώσφορος (Ρ), κάλιο (Κ). Τα δευτερεύοντα στοιχεία, περιγράφονται είτε σε ποσοστιαία αναλογία είτε με απλή αναφορά.

Τι πρέπει να προσέχουμε; Nα μην αγοράζουμε χύμα λίπασμα ή λίπασμα στη συσκευασία του οποίου δεν αναγράφεται η σύστασή του και οι οδηγίες χρήσης και εφαρμογής του και να αγοράζουμε λίπασμα με την συμβουλή ειδικών ώστε να είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη των φυτών μας.

Επίσης να ενυδατώνουμε καλά τα φυτά μας πριν ώστε να μην κινδυνεύει να «καεί» από τη λίπανση. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει αν ρίξουμε μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος από όση χρειάζεται το φυτό. Καλύτερα, να ρίχνουμε λίπασμα περισσότερες φορές και σε μικρότερη ποσότητα.

TIPS

  • Για πλούσιο και πυκνό φύλλωμα, χρησιμοποιούμε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.
  • Για πλούσια ανθοφορία και καρποφορία, χρησιμοποιούμε λιπάσματα πλούσια σε φώσφορο και κάλιο.