Δημιουργώντας μια φυσική πισίνα!

Μια φυσική ή οργανική πισίνα, μερικές φορές απαιτεί λιγότερη εργασία απ’ ότι μια “παραδοσιακή” πισίνα: δεν απαιτεί τοιχοποιία, δεν απαιτεί χημικό εξοπλισμό για την επεξεργασία του νερού, κ.λπ. Ωστόσο, είναι προτιμότερο ο σχεδιασμός της έχει μελετηθεί από έναν επαγγελματία.

Τι πρέπει όμως να αναρωτηθείτε πριν από την επιλογή κατασκευής μιας φυσικής πισίνα; Ποιά τα βασικά στάδια της κατασκευής; Γιατί είναι καλύτερο να πάρετε βοήθεια από έναν επαγγελματία;

Η κατασκευή της πισίνας: Πριν ξεκινήσετε

Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή της πισίνας σας, σκεφθείτε προσεκτικά τον σχεδιασμό της, τις απαιτήσεις και τα θέλω σας!

Πριν από την κατασκευή λοιπόν, σκεφτείτε:

 • Μάθετε για το πως λειτουργούν και διατηρούνται οι φυσικές πισίνες
 • Ενημερωθείτε για τις αρμοδιότητές σας
 • Επιλέξτε την κατάλληλη τεχνική στεγανοποίησης (μεμβράνη, άργιλος, τσιμέντο)
 • Επιλέξτε την κατάλληλη διακόσμηση γύρω από την πισίνα (ξύλινο παραλίας, σπιτάκι πισίνας κλπ)
 • Μελετήστε προσεκτικά την χωροταξία του σημείου (θέσεις υπερχείλισης κλπ)

Βήματα κατασκευής

Αφού έχετε αναπτύξει το πλάνο σας, θα πρέπει να σκεφτείτε τα παρακάτω. Η δημιουργία μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, διότι είναι απαραίτητο να αφήσουμε να αναπτυχθεί η φύση και το τοπικό οικοσύστημα που θα δημιουργηθεί. Αυτά είναι τα στάδια της κατασκευής, που δεν μπορεί να αγνοηθούν:

Once you have developed your project, you must think about laying your natural pool. Mounting can take time because it is necessary to let nature develop and the ecosystem to be created. Here are the various stages of construction that can not be ignored:

Επιλέξτε την τοποθεσία

 • Επιλέξτε ένα σημείο, ώστε ένα μέρος της πισίνας σας βρίσκεται στη σκιά, διότι οι ακτίνες του ήλιου ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των φυκιών.
 • Προτιμότερο θα ήταν να επιλέξτε ένα χώμα αργίλου.

Κάντε τις κατάλληλες χωματουργικές και εργασίες σταθεροποίησης

 • Σκάψτε σε διαφορετικά βάθη. Σκάψει βαθύτερα μέσα στην περιοχή κολύμβησης (περίπου 2 m) και ρηχότερα για την “λιμνοθάλασσα” (περίπου 1,20 m) όπου θα φιλοξενηθούν τα φυτά.
 • Διαχωρίστε τις δύο λεκάνες με ένα μικρό τοιχίο, 10 cm κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Τοποθετήστε τη μεμβράνη στεγανοποίησης

 • Τοποθετήστε τη μεμβράνη στεγάνωσης που θα σχηματίσει τον πυθμένα και τις πλευρές της πισίνας. Γεμίστε το κάτω μέρος της με μια στρώση ηφαιστειακά πετρώματα ή χ

Γεμίστε την πισίνα

 • Η ιδανική λύση είναι να γεμίσετε τη φυσική πισίνα σας είναι, το νερό ενός πηγαδιού ή μιας πηγής ή και το νερό της βροχής, αν αυτό είναι δυνατό.

Τα φυτά της “λιμνοθάλασσας” 

Επιλέξτε κατάλληλα φυτά που θα φιλτράρουν, αφομοιώνοντας την οργανική ύλη με το υπάρχον νερό της πισίνας.
Πρώτα απ ‘όλα όμως, είναι σημαντικό να επιλέξετε φυτά προσαρμοσμένα στο κλίμα της περιοχής σας. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο που πρέπει να ληφθεί προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο τα φυτά σας να σαπίζουν, άρα και να προκληθεί ανισορροπία στο οικοσύστημα της λεκάνης σας.

Τα φυτά θα πρέπει να είναι 2 ειδών, για να εξασφαλίζουν τον καθαρισμό και την απαραίτητη οξυγόνωση. Για τη διακόσμηση τώρα, μπορείτε να προσθέσετε και μερικά επιπλέοντα φυτά.

Τα φυτά καθαρισμού

Έχουν φυτευτεί στη ζώνη καθαρισμό της λεκάνης και ο ρόλος τους είναι να εξαλείψουν τις τοξικές ουσίες από το νερό.

Πως? Χάρη στις χιλιάδες μικρά βακτήρια που συνδέονται με τις ρίζες των φυτών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί απορροφούν οργανικά υπολείμματα και τις μετατρέπουν σε θρεπτικά συστατικά προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης αυτά τα φυτά θα καταπιούν στοιχεία αζώτου, φωσφορικών ή αμμωνίας που μπορεί να υπάρχουν στην πισίνα.

Τα φυτά οξυγόνωσης

Φυτεύονται στην ζώνη αναγέννησης του της λεκάνης ή αλλιώς λιμνοθάλασσα και ρόλος τους είναι να εξασφαλίζουν τη ζωή στην λεκάνη

Τα διακοσμητικά φυτά

Τοποθετούνται στην περιοχή κολύμβησης και είναι εκεί για να κάνουν αυτό που λέει ο τίτλος τους, να διακοσμούν και να κάνουν όμορφο τον χώρο όπου απολαμβάνετε το μπάνιο σας.

Τοποθετήστε μια αντλία κυκλοφορίαςί του νερού 

Τοποθετείται στο βαθύτερο τμήμα της λεκάνης. Εμποδίζει το νερό να παραμείνει στάσιμο και παράλληλα βοηθάει στην κυκλοφορία του μεταξύ των δύο λεκανών.

Για να μπορέσετε να απολαύσετε πλήρως το φυσική σας πισίνα, θα πρέπει να περιμένετε 4 μήνες, ούτως ώστε τα φυτά να μεγαλώσουν επαρκώς και η βιολογική ισορροπία τεθεί σε εφαρμογή.

Είναι ακόμη δυνατό να οικοδομήσουμε μια φυσική πισίνα συγκεκριμένων διαστάσεων. Η κατασκευή είναι σχεδόν πανομοιότυπη με μια «κλασική» πισίνα, αλλά το σύστημα φιλτραρίσματος είναι φυσικό, χάρη στα φυτά που καθαρίζουν το νερό.

Source: www.1001gardens.org