Δενδρολίβανο. Η «δροσιά της θάλασσας» στο κήπο σου

Το δενδρολίβανο  είναι γνωστό́ ως αρωματικό και θεραπευτικό βότανο από την αρχαιότητα. Το όνομα του (Rosmarinus officinalis),  σημαίνει «δροσιά της θάλασσας», λόγω του ότι μπορεί να αναπτυχθεί δίπλα της. Είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά φυτά και μια άριστη επιλογή, για τον κήπο και το μπαλκόνι μας .

Το δενδρολίβανο είναι αειθαλής θάμνος. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, άμισχα με βαθύ πράσινο έως και ασημί χρώμα. Τα άνθη του είναι γαλάζια μικρά και φύονται πολλά μαζί στις μασχάλες των φύλλων.
Στη φύση ζει για 15-20 χρόνια και σε γλάστρα 5-7 χρόνια, εφόσον το φροντίζουμε και αλλάζουμε γλάστρα και χώμα καθώς το φυτό μεγαλώνει. Προτιμά θερμό και μέτρια ξηρό κλίμα και χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ημερήσιας έκθεσης στον ήλιο μπορεί όμως να αντέξει και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης είναι ανεκτικό στην ξηρασία. Ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να ελέγχουμε το χώμα της γλάστρας και εφόσον είναι ξηρό στην επιφάνεια, να προσθέτουμε λίγο νερό στη βάση της ρίζας.

Ο σημαντικότερος εχθρός του δενδρολίβανου είναι η σήψη της ρίζας του, για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην το ποτίζουμε παραπάνω από όσο πρέπει. Το χώμα που επιλέγουμε  πρέπει να έχει παρέχει καλή αποστράγγιση και περιεκτικότητα σε περλίτη, για αυτό αποφεύγουμε  την τύρφη, που συγκρατεί το νερό.

Το δενδρολίβανο δε χρειάζεται κάποιο εξειδικευμένο λίπασμα. Μπορούμε να προσθέσουμε στις αρχές της άνοιξης και μία φορά το καλοκαίρι ένα υγρό λίπασμα 7-7-7, για να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ειδικά μετά από ένα δραστικό κλάδεμα.

Πάντα το κλαδεύουμε πάνω από το ξυλώδες μέρος κάθε βλαστού,γιατί αν κόψουμε το ξυλώδες τμήμα, πιθανότατα δεν θα ξαναπετάξει. Το τρυφερό πράσινο τμήμα κάθε βλαστού μήκους 8-15 εκατοστών είναι αυτό που χρειαζόμαστε, καθώς είναι πλούσιο σε αρώματα και θεραπευτικές ιδιότητες.

Το δενδρολίβανο έχει σπασμολυτικές, κατευναστικές, διουρητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τα συστατικά του μπορούν να βοηθήσουν τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, να βελτιώσουν την αιματική κυκλοφορία και τη διαδικασία πέψης. Παράλληλα, περιέχει ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, γεγονός που το καθιστά ένα θαυματουργό μας σύμμαχο!