H Γκαζάνια

H γκαζάνια είναι ετήσιο, ποώδες, καλοκαιρινό λουλούδι που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη. Τα χρώματα της γκαζάνιας είναι πολλά και εντυπωσιακά: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό, καθώς και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Η γκαζάνια καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο, αλλά και στο μπαλκόνι σε χαμηλές γλάστρες.

• Ιδανικές συνθήκες
Αν και ενδημικό της Νοτίου Αφρικής, η γκαζάνια πλέον έχει εγκλιματιστεί και απαντάται στις χώρες της Μεσογείου. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο. Η γκαζάνια προτιμά έδαφος που στραγγίζει πολύ καλά και φυτόχωμα γενικής χρήσης όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα. Η γκαζάνια αγαπά θέσεις φύτευσης με έντονη ηλιοφάνεια για αρκετές ώρες τη μέρα. Θεωρείται φυτό που αντέχει πολύ στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι πολύ ανθεκτική στα άλατα. Αντίθετα, η γκαζάνια είναι αρκετά ευαίσθητη στο ψύχος του χειμώνα, ειδικά όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.

• Πότισμα και Λίπανση
Η γκαζάνια δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε πότισμα και λίπανση αν είναι φυτεμένη στο εδαφος. Ποτίζουμε 1-2 φορές τη βδομάδα και λιπαίνουμε μια φορά στις αρχές της άνοιξης προσθέτοντας στη γκαζάνια πλήρες κοκκώδες λίπασμα. Αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα, η γκαζάνια τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες θέλει πότισμα κάθε 2-3 μέρες, ενώ απαιτείται προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας, μια φορά το μήνα. Για καλύτερη ανταπόκριση στη λίπανση, είναι πολύ σημαντικό να αφαιρούμε τα ξεραμένα άνθη της γκαζάνιας κι έτσι να βοηθήσουμε τη συνέχιση της ανθοφορίας της.

• Πολλαπλασιασμός
Η γκαζάνια πολλαπλασιάζεται, όπως και όλα τα ετήσια ανθοφόρα, με σπόρο. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορείο ανθοφόρων φυτών συνήθως το Μάρτιο και τα νέα φυτά γκαζάνιας είναι έτοιμα για μεταφύτευση το Μάιο – Ιούνιο. Υπάρχει όμως κι ένας πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξετε νέες γκαζάνιες: Αφού ξεραθούν τα λουλούδια της γκαζάνιας στα τέλη του φθινοπώρου, δεν τα κόβουμε όλα και αφήνουμε μερικά να κάνουν σπόρο σχηματίζοντας ένα χαρακτηριστικό χούδι. Σε όποια σημεία πέσουν οι σπόροι, θα φυτρώσουν οι νέες γκαζάνιες στον κήπο μας.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι κατά την περίοδο της ανθοφορίας της, η γκαζάνια, τις ημέρες με συννεφιά ή μόλις σουρουπώνει, μαζεύει σταδιακά τα πέταλα του άνθους της το ένα δίπλα στο άλλο και κλείνουν. Μόλις κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος ξανά ψηλά στον ουρανό, τα λουλούδια της γκαζάνιας ανοίγουν και χαρίζουν πάλι απλόχερα την πολύχρωμη ανθοφορία τους.

Πηγή: mistikakipou.gr