Βροχή. Τη θέλουμε αλλά και την προσέχουμε!

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι για τα φυτά. Όμως κάποιες αρνητικές επιπτώσεις σχετίζονται με το χρόνο που εμφανίζεται, την ένταση, αλλά και την ποσότητα νερού που πέφτει στο έδαφος. Ανεπιθύμητες βροχές για το γεωργό είναι εκείνες που εμφανίζονται σε στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειάς του, ενώ ένα άλλο παράδειγμα ανεπιθύμητης βροχής είναι μετά το κλάδεμα δένδρων και θάμνων, που ευνοεί τις πιθανότητες προσβολής από μύκητες. Τι μπορούμε να προσέξουμε εμείς.

Πρώτα να παρακολουθούμε τον καιρό και να προσαρμόζουμε ανάλογα το πότισμα και τις εργασίες μας. Μετά να εκμεταλλευτούμε τις πρώτες ‘καλές’ βροχές, για να λιπάνουμε τα φυτά μας. Αν το κίτρινο χρώμα στα φύλλα των φυτών μας γίνεται όλο και πιο έντονο μέχρι να πέσουν όλα τα φύλλα είναι έλλειψη αζώτου και σιδήρου, που κατά κύριο λόγο προκαλείται από την βροχή. Η λύση είναι να τα θρέψουμε σωστά με τα κατάλληλα σκευάσματα.

Φυσικά δεν θα αμελήσουμε να μαζέψουμε τα πεσμένα φύλλα. Εκτός ότι ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων μπορούν να αποφράξουν τις διόδους διαφυγής του νερού, με καταστροφικά αποτελέσματα. Επίσης επειδή συγκρατούν μεγάλες ποσότητες υγρασίας, μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη του ριζικού συστήματος των φυτών μας.

Προσοχή λοιπόν! Στον κήπο, η ζωή δεν είναι μόνο πώς θα επιβιώνεις στην καταιγίδα, αλλά πώς θα χορεύεις στη βροχή.