Όλοι έχουμε δει κάποιες φορές πάνω στα φύλλα των φυτών κάτι που θυμίζει βαμβάκι. Είναι ένα έντομο, που το λευκό έκκριμα σαν νήμα που εκκρίνει από την κάτω πλευρά της κοιλίας του, καλύπτει όλο το σώμα του και θυμίζει βαμβάκι. Η Βαμβακάδα εντοπίζεται κυρίως τέλος της άνοιξης με αρχές φθινοπώρου.
Είναι έντομο μυζητικό που προκαλεί στα φυτά άμεσες βλάβες με την μύζηση και έμμεσες, αφού από τα μελιτώδη αποχωρήματα του αναπτύσσονται μύκητες. Από το φυτό τρέφεται με δύο τρόπους. Σε κάποια φυτά από τις ρίζες με καταστροφικά αποτελέσματα και σε κάποια από τα φύλλα, τα κλαδιά και τον καρπό, με αποτέλεσμα φύλλοπτωση, υποβάθμιση των καρπών και ξηράνσεις.
Τα κύρια είδη που προσβάλλει είναι καλλωπιστικά όπως δάφνη, πικροδάφνη, γαρύφαλλο, αζαλέα, γαρδένια, βουκαμβίλια κ.α. πολλά εσπεριδοειδή όπως λεμονιά, πορτοκαλιά και επίσης τα αμπέλια.
Η βαμβακάδα αυξάνει ραγδαία του πληθυσμούς της αν βρει ιδανικές συνθήκες, δηλαδή υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία.
Συνήθως εντοπίζεται σε ομάδες και σε ευνοϊκές συνθήκες ο βιολογικός κύκλος των εντόμων είναι 20-40 ημέρες. Η προστασία είναι απαραίτητη πριν τους μεγάλους πληθυσμούς, για αυτό αν την εντοπίσουμε πρέπει να πάρουμε άμεσα, μέτρα για να την αντιμετωπίσουμε.
Ένας φυσικό τρόπος αντιμετώπισης σε μεγάλες προσβολές είναι να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα στα φυτά μας για να μην έχουμε συνέχιση της προσβολής.
Αν κριθεί απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα, όπως φυσικό πύρεθρο με θερινό πολτό. Πριν την χρήση τους καλό είναι να γίνει ένα πλύσιμο των φυτών, για να καθαρίσουν κάπως τα φύλλα από την κηρώδη ουσία και να είναι ευκολότερη η διείσδυση των σκευασμάτων. Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν χημικά σκευάσματα εγκεκριμένα ανά καλλιέργεια, που δημιουργούν τις μικρότερες ζημιές στα ωφέλιμα έντομα. Πάντα με την καθοδήγηση των έμπειρων γεωπόνων του garden center Βασιλειάδη, για ένα ασφαλές και σίγουρο αποτέλεσμα.