Αρωματικά βότανα. Καλλιεργήστε το… φυσικό σας φαρμακείο!

Στον κήπο ή σε γλάστρες, μπορούμε εύκολα, να καλλιεργήσετε το δικό σας “φαρμακείο“, δηλαδή αρωματικά βότανα, με θεραπευτικές ιδιότητες! Άλλωστε από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος αναζήτησε βοήθεια στο φυτικό βασίλειο για την ανακούφιση των πόνων και των ασθενειών του. Στο Garden center Βασιλειάδη μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα αρωματικών φυτών, αφού διαβάσετε τα ευεργετήματα που προσφέρουν.

Ενδεικτικά, η θεραπευτική παράδοση προτείνει :

ΠΑΝΣΕ για το έκζεμα.

Ο πανσές αυτό το όμορφο λουλούδι με τα έντονα χρώματα, χάρη στις σαπωνίνες που περιέχει, καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα και τροφοδοτεί τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά.

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ για εξάνθημα και κάψιμο.

Χρειάζεται μια ηλιόλουστη γωνιά στον κήπο, μπορεί όμως, να μεγαλώσει και σε γλάστρες στη βεράντα σας. Ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία τοπικών δερματικών προβλημάτων. Για κάθε φλεγμονή του δέρματος, από μόλυνση ή φυσική βλάβη. Αν έχετε κήπο, φυτέψτε την ανάμεσα στα λαχανικά γιατί απομακρύνει πολλά έντομα.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ για έρπη.

Το μελισσόχορτο είναι ένα από τα φυτά που μεγαλώνουν χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα αρκεί να το φυτεύσετε σε ηλιόλουστη θέση. Εκμεταλλευτείτε την αντιιική ιδιότητα του για να καταπολεμήσετε τον επιχείλιο έρπη.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ για τη συγκέντρωση.

Ο βασιλικός χρειάζεται πολλή ζέστη. Βάλτε το φυτό σε ένα ηλιόλουστο σημείο και φροντίστε να το ποτίζετε τακτικά. Μαζεύετε τα εξωτερικά φύλλα του βασιλικού σας, που μπορείτε να βάλετε και στην κατάψυξη για αργότερα. Χρησιμοποιήστε τον ως ενισχυτικό συγκέντρωσης.

ΜΕΝΤΑ για το κρυολόγημα και το βήχα.

Η μέντα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αρκεί να της εξασφαλίζετε σχετική υγρασία και καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες και ημισκιερές περιοχές, όπου τα φύλλα της και τα άνθη της μας χαρίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Ως αφέψημα είναι χωνευτική, τονώνει την παραγωγή χολής και τη λειτουργία του συκωτιού, καταπολεμά το κρυολόγημα και το βήχα, έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, αντιεμετικές και αντισηπτικές και βοηθάει στις δερματικές παθήσεις.

Δενδρολίβανο για τους ρευματισμούς.

Αειθαλής θάμνος που αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα. Ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, ευδοκιμεί καλύτερα σε ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στη μαγειρική. Στη φαρμακευτική για τους ρευματισμούς, το βήχα και τους ερεθισμούς του στόματος.

ΜΑΡΑΘΟ για το φούσκωμα.

Ο μάραθος έχει ανάγκη τη ζέστη για να αναπτυχθεί. Μην ξεχνάτε να τον ποτίζετε συχνά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σπόροι του έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν τους σπασμούς του λεπτού εντέρου.

ΔΥΟΣΜΟ για τη δυσπεψία.

Ο δυόσμος καλλιεργείται εύκολα και αναπτύσσεται γρήγορα, αρκεί να μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει. Μαζεύετε πάντα τα νεαρά φύλλα. Χρησιμοποιήστε τον ως παυσίπονο για το στομάχι, αλλά και για τις  τονωτικές, διεγερτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητές του.

ΘΥΜΑΡΙ για το βήχα.

Φυτέψτε το σε ένα ηλιόλουστο σημείο και αφήστε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα φύλλα ή τα βλαστάρια οποιαδήποτε στιγμή, αν όμως θέλετε να τον αποξηράνετε περιμένετε μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, πριν ανθίσει. Χρησιμοποιήστε το θυμάρι ως αφέψημα για το βήχα.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ για το πρήξιμο.

Η φασκομηλιά δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Απλώς χρειάζεται συχνό κλάδεμα για να δημιουργούνται νέα βλαστάρια και να μην ψηλώσει πολύ. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε φρέσκα φύλλα, αλλά μπορείτε να τα βάλετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Χρησιμοποιήστε το για τον πονόλαιμο και για κατάπλασμα στα στραμπουλήγματα.

ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ για τα τσιμπήματα εντόμων και τα εγκαύματα.

Καλλιεργείται εύκολα σε εξωτερικό χώρο, μακριά από το ηλιακό φως. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν ποτίσετε και μαζεύετε τα χαμηλά φύλλα. Κόψτε τα κατά μήκος, χωρίστε τα σε κομμάτια, τυλίξτε τα σε διάφανη μεμβράνη και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν τα χρειαστείτε, ξετυλίξτε ένα κομμάτι και τρίψτε απαλά την πλευρά με τη γέλη πάνω στο δέρμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η χρήση των βοτάνων απευθύνεται σε υγιή άτομα που δεν ταλαιπωρούνται από παθήσεις και αλλεργίες και δεν αντικαθιστά την υπεύθυνη ιατρική συμβουλή.