Ανθούριο. Η κόκκινη καρδιά των Χριστουγέννων!

Ο Δεκέμβρης είναι αφιερωμένος στα ανθοφόρα φυτά, που το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα τους. Το ανθούριο, γνωστό για τα χαρακτηριστικά σε σχήμα καρδιάς άνθη του, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να το χαρίσετε ή να διακοσμήσετε το χώρο σας. Εκτός από το ότι συμβολίζει την ευγένεια, την καλοσύνη και τη μακρόχρονη φιλία λειτουργεί και ως φυσικός καθαριστής μερικών από των πιο επικίνδυνων τοξικών ουσιών του αέρα.

Το ανθούριο ανήκει στην οικογένεια Araceae, στην οποία ανήκουν αρκετά είδη καλλωπιστικών φυτών. Είναι ποώδες φυτό, με ύψος που κυμαίνεται από 25 έως 60 εκατοστά, αναλόγως του είδους ή της ποικιλίας και εκτός από κόκκινο μπορούμε να το επιλέξουμε σε χρώμα λευκό και ροζ. Το γυαλιστερό πράσινο χρώμα στα φύλλα και το εντυπωσιακό άνθος του, το κατατάσσει στα πιο αγαπητά και διαδεδομένα φυτά εσωτερικού χώρου.

Πρέπει να τοποθετείται σε φωτεινά μέρη, αλλά να μη δέχεται απευθείας το ηλιακό φως. Το χώμα του πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε τύρφη, να περιέχει περλίτη και οπωσδήποτε να έχει καλή αποστράγγιση.

Δεν χρειάζεται κλάδεμα, μόνο αφαίρεση των ξερών φύλλων και ανθικών στελεχών. Τα φύλλα του καλό είναι να καθαρίζονται συχνά με νωπό πανί, για να απομακρύνεται η σκόνη.

Το ποτίζουμε με πολύ νερό και αδειάζουμε ότι περισσέψει στο πιατάκι της γλάστρας, μια φορά την εβδομάδα το χειμώνα και δύο φορές το καλοκαίρι, μόνο όταν το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας είναι στεγνό. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το λιπαίνουμε μια φορά ανά 2 εβδομάδες με υδατοδιαλυτό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Το ανθούριο είναι γενικά ανθεκτικό σε ασθένειες, όμως μπορεί να δεχθεί την επίθεση επισκεπτών όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι θρίπες. Ειδικά για τους θρίπες, είναι αναγκαίο να προμηθευθούμε άμεσα ειδικό εντομοκτόνο και να κάνουμε επαναληπτικούς ψεκασμούς, γιατί αυτή η ασθένεια προσβάλλει τα μπουμπούκια πριν ακόμα ανοίξουν.

Στο garden center Βασιλειάδη θα βρείτε ανθούρια, διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων, που αν τα φροντίστε σωστά, θα ζήσουν κοντά σας πολλά χρόνια, χαρίζοντας στο χώρο σας την εξωτική και εντυπωσιακή τους ομορφιά!