Αγρωστώδη. Τα φυτά, που χαϊδεύει ο άνεμος!

Με την ονομασία αγρωστώδη ονομάζουμε μια πολύ μεγάλη οικογένεια φυτών, τελευταία λέξη της μόδας στην αρχιτεκτονική τοπίου. Μάθετε περισσότερα για αυτά, αφού κάθε σύγχρονος κήπος απαιτεί συνθέσεις από καλλωπιστικά αγρωστώδη και κάθε μπαλκόνι, που θέλει να θεωρείται “in fashion” γλάστρες με μικρά αγρωστώδη φυτά.

Τα αγρωστώδη, είναι η πιο διαδεδομένη οικογένεια φυτών στον πλανήτη, στην οποία  ανήκουν 600 – 700 γένη φυτών και 6.000 – 10.000 είδη, με το πιο μικρό να έχει ύψος μόλις 2cm και το πιο ψηλό να φτάνει τα 40m.

Τα αγρωστώδη φυτά ευδοκιμούν τόσο σε υγρούς όσο και σε ξηρούς τόπους, από τις υπερβόρειες μέχρι και τις τροπικές περιοχές. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που χρησιμοποιούνται με τέτοια ευρύτητα. Η ανθεκτικότητα τους οφείλεται στο ότι αναπτύσσονται στις περιοχές ανάπτυξης πάνω από τους κόμπους και οι νέες παραφυάδες μπορεί να ξεκινούν από βλαστούς που αναπτύσσονται οριζοντίως, πάνω στο έδαφος ή κάτω από αυτό.

Επιπλέον, στα περισσότερα είδη, ο βλαστός καθώς αναπτύσσεται από την πλευρά που βρίσκεται προς το έδαφος  μπορεί να λυγίσει από τον αέρα και να σταθεί και πάλι. Έτσι, τα αγρωστώδη υπερτερούν από άλλα φυτά στον αγώνα τους να «σηκωθούν» για να πάρουν φως από τον ήλιο.

Ας δούμε όμως μερικά από τα πιο δημοφιλή:

Στίπα

Αειθαλές και φυλλοβόλο φυτό καλλιεργείται για το σχήμα και τις ταξιανθίες του. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ελαφρά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις, με μέτρια υγρασία. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με διαίρεση στις αρχές της άνοιξης και κλαδεύονται στο τέλος του χειμώνα.

Φεστούκα

Ετήσιο και πολυετές ανθεκτικό φυτό αφού δεν προσβάλλεται από ασθένειες. Καλλιεργείται  για το όμορφο μπλε φύλλωμα του, τα επιμήκη λεπτά φύλλα και τις  κωνικές ταξιανθίες του. Αναπτύσσεται σε μέτρια υγρά, γόνιμα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Είναι ιδανικό για μπορντούρες σε παρτέρια ή γκαζόν.

 Πενισέτουμ

Ετήσιο και πολυετές φυτό με επιμήκη φύλλα σε κόκκινο ή πράσινο χρώμα και κυλινδρικές ταξιανθίες στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σε μέτρια υγρά, ελαφρά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Φυτεύεται σε συνθέσεις και γλάστρες. Στο τέλος του χειμώνα, αφαιρούμε όλο το υπέργειο τμήμα του φυτού.

 Γυνέριο

Πολυετές φυτό με επιμήκη φύλλα και μεγάλες κωνικές ταξιανθίες. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και γόνιμα εδάφη και είναι κατάλληλα για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Φυτεύεται μεμονωμένο γιατί καταλαμβάνει μεγάλο χώρο, ενώ μετά το τέλος της ανθοφορίας κλαδεύουμε όλο το υπέργειο τμήμα του φυτού.